Perfecte synergie tussen design en veiligheid in het park “Four Freedoms” in NEW YORK

Het park, dat zich bevindt op een eiland in de East River tussen Manhattan en Queens, werd aangelegd ter ere van de historische toespraak van Franklin Roosevelt tijdens de oorlog in 1941 en werd in 1973 ontworpen door architect Lois Kahn. Het park verbindt op het eiland, dat een driehoekige vorm heeft, twee lange lijnen lindenbomen met kleine bladeren met een landschap van witte graniet.


Om de uitgepuurde en geometrische stijl van het park te ondersteunen werd het Platipus bodemverankeringssysteem voor bomen verkozen boven de voor de hand liggende palen of tuilijnen. Het Platipus-systeem biedt de bomen bescherming tegen de winden die rond het eiland waaien. In oktober 2012, enkele dagen na de openingsceremonie van het park, bedreigde de orkaan Sandy het park via hevige rukwinden met snelheden van boven de 120 km/u. Ondanks dat werd er totaal geen schade aangericht en bleef de symmetrie van de bomen onveranderd dankzij het verankeringssysteem dat de aardkluiten in de ondergrond stabiliseert.

Platipus biedt verankeringssystemen voor bomen op grond zonder zichtbare palen en dit voor alle mogelijke beplanting, zowel in landelijke als stedelijke gebieden. Het bedrijf ontwikkelde met name D-MAN, dat toelaat de aardkluiten van de bomen te verankeren, daar waar traditionele verankering niet kan toegepast worden, zoals bij daktuinen.

Voor alle verdere informatie maken wij afspraak met u tijdens de Dag van de Openbare Ruimte in Brussels Expo op 3 en 4 februari 2016 (stand 5.13). U kunt ook even surfen naar onze website: www.platipus.be.

Enkele Platipus-systemen