Parckdesign / Natuur en cultuur in « Le Jardin essentiel »

Op een moment dat de stadsbewoner zijn relatie met moeder natuur herbekijkt, verschijnt er midden in de stad een experimentele tuin die natuur en cultuur met elkaar verstrengelt: “Le Jardin Essentiel”. De tuin, met meer dan 30 variëteiten van geneeskrachtige en aromatische planten, verwelkomt de bezoekers aan de ingang van het Brusselse Dudenpark.

In het raam van het tweejaarlijkse festival Parckdesign wordt het Dudenpark het zenuwcentrum van de activiteiten van de editie 2016 die zal lopen van 14 juli tot 11 september. Thema is dit jaar « de essentiële tuin ». De bedoeling is u te laten kennismaken met de geneeskrachtige, gastronomische en rituele eigenschappen en gewoonten van de planten op de vele teeltplaatsen in Brussel.


Naar een gecultiveerde natuur
De menselijke activiteiten zijn er zodanig in geslaagd zich de natuur toe te eigenen dat natuur en cultuur naar mengvormen convergeren. Wat is 2016 een mens, een landschap, een natuurlijke vrucht? We gaan in de richting van een gecultiveerde natuur: natuurlijke en culturele producties combineren hulpbronnen en methodologieën om te komen tot een hybride leefmilieu.

Het labo der zintuigen
Sinds maart hebben een dertigtal plantensoorten een plaatsje gekregen in het Dudenpark: venkel, bruine mosterd, absint, de kerrieplant … Boven die aromatische tuin, op het kijkbalkon, nodigt een distillatielabo de bezoekers uit om verschillende extracties van essentiële oliën te ontdekken en te testen. Er worden remedies en crèmes aangeboden en in de loop van de zomer zullen de planten uit de tuin omgetoverd worden tot een brede waaier aan producten. Met de hulp van fytotherapeuten en aromatherapeuten zal de « Jardin essentiel » inzetten op de multiculturaliteit van Brussel om u te laten kennismaken met al deze kennis en deze kennis te delen omdat onze relatie met de natuur niet overal dezelfde is.

Een culturele voedingsbodem
Samen met dat distillatieproces voor de planten zal een proces van « culturele distillatie » in gang worden gezet. Kunstenaars, designers en architecten uit Brussel, maar ook van elders, zullen op hun eigen manier de relaties interpreteren die onze verschillende culturen met de natuur onderhouden. De tuin wordt het kader voor een gemengd programma van designcreaties en artistieke interventies op de site. Hij wordt een artistieke ruimte om te begrijpen hoe cultuur en natuur samengaan: theater, dans, debatten, feestelijke en gezellige momenten, groepslessen tai chi …

Een natje en een droogje
In een laatste paviljoen komt een café met keuken. Een aantal lokale verenigingen zullen gerechten en dranken bereiden op basis van de geneeskrachtige en aromatische planten die sinds de lente in het Dudenpark groeien. Dankzij kookworkshops die openstaan voor het publiek kan u uw kennis over de aromatische eigenschappen en het culinaire gebruik van de planten uitdiepen.

 

image001-851x318

Praktisch
« Le Jardin essentiel » verovert het Dudenpark van 14 juli tot 11 september. Vijf andere parken en tuinen zullen bij het project betrokken worden als satellietsites om vooruit te lopen op de activiteiten in de Dudenpark of er het verlengstuk van te vormen.

Het programma van de workshops, de betrokken locaties, de uurregelingen van de verschillende kunstanimaties, de culinaire opleidingen en de openingsuren van de paviljoenen vindt u op www.parckdesign.be