Oprins Plant overgenomen door de Limburgse Group MC

Group MC uit Hasselt verwerft samen met het management van Oprins Plant in Rijkevorsel de aandelen van de familie Oprins. Het Rijkevorselse bedrijf start daarmee een nieuwe toekomst met een groeiscenario en een nieuwe naam: Plant Select.

Oprins Plants werd in 1991 opgericht door Jan en Paul Oprins, die het bedrijf samen met Chantal Quirynen, wisten uit te bouwen tot een succesvolle speler in de Europese sierteelt-sector. Oprins is gekend voor niet-woekerende bamboes, bijzondere hortensia’s, en ilex crenata, een alternatief voor buxus. Er werken zo’n 50 mensen, die per jaar 1 miljoen planten kweken en verdelen.


De markt van tuinbouw en sierteelt ondergaat een noemenswaardige evolutie die gedreven wordt door sectorconsolidaties, technologie en nieuwe afzetmarkten en kanalen. Om in te spelen op deze veranderingen heeft de familie Oprins en het management, onder begeleiding van het M&A huis Capitalize, een strategische partner gezocht om haar visie te vertalen in een ambitieus groeiplan en zo de geografische expansie te bevorderen. Met de uitbreiding van 25000 m² nieuwe serres in Rijkevorsel – ontworpen volgens de meest recent normen en technologie om optimale kweekomstandigheden te garanderen – is er reeds de eerste stap gezet in de adaptatie en uitrol van de groeistrategie.

Oprins Plant heeft een aantal troeven in handen om sterk door te groeien in Europa en erbuiten, en dit door focus op haar specialisatie, zijnde industriële in-vitro vermeerdering van bamboe en door zich te specialiseren op een select deel van het planten-assortiment.

Plant Select

De expansie zal gebeuren onder een nieuwe naam: Plant Select. Dat sluit aan bij haar voornaamste productcategorieën bestaande uit Bamboo Select, Ilex Select en Hydrangea Select. Plant Select telt 4 productielocaties waar het jaarlijks meer dan een miljoen planten produceert, die hun weg vinden naar klanten in heel Europa via tuinaanleggers, tuincentra, doe-het-zelf ketens, supermarkten, en alsmaar meer ook via internetkanalen.

Wouter Marques, CEO van Plant Select, is enthousiast over nieuwe samenwerking met Group MC: “De professionalisering en ondersteuning door de nieuwe partner zal het groeitraject bevorderen. Vele planten in Europese tuinen vinden hun oorsprong in Rijkevorsel, en Plant Select heeft de ambitie om daar in de toekomst nog vele sierlijke planten aan toe te kunnen voegen.”

Willem Broux, gedelegeerd bestuurder van Group MC, is klaar om de schouders te zetten onder het nieuwe project: “De verweving van de kennis en ervaring van het management en de investeerders vormt een ideale kweekcultuur voor de toekomst. Met de nieuwe aandeelhoudersstructuur van Plant Select behoudt het bedrijf het familiaal karakter met het potentieel om door te groeien naar het volgende niveau. Dit sluit ook perfect aan bij de waarden van Group MC: family owned, professionally managed. Daar gaan we voor!”