Oostende / Voormalig ziekenhuis wordt groene woonbuurt

Op de site van het vroegere Sint-Jozefziekenhuis (aan de Nieuwpoortsesteenweg) in Oostende, dat al jaren leeg stond, starten binnenkort de werken voor Green-C, 185 woongelegenheden midden een groene long van meer dan 10.000 m².

 


De eigenaar CM, de stad Oostende en ontwikkelaar Vastgoedgroep Degroote hebben meer dan 14 maanden onderhandeld om de verloederde ziekenhuissite nieuw leven in te blazen. Volgens de Oostende schepen Kurt Claeys is dit een belangrijk project voor de stad. “Niet alleen wordt een troosteloos stadsdeel weggewerkt, maar dit project zal de volledige buurt van zuurstof voorzien. Het is ook een perfect voorbeeld van inbreiding: geen nieuwe open ruimte gebruiken maar bestaande ruimtes beter en slimmer invullen. De tuin van de site wordt een ontmoetingsplek voor vele Oostendenaars. Dit project moet aantonen dat bouwen veel meer is dan beton en muren maar mensen kan samen brengen”.

Groene metamorfose

Er komen in totaal 185 woongelegenheden bestaande uit woningen en appartementen, een parkeertoren van 243 parkeerplaatsen en een nieuwe campus voor de CM met bijhorende parkeerplaatsen. De site zelf wordt volledig autovrij. Er komen 450 fietsstallingen met extra ruimte voor bakfietsen en bolderkarren om het fietsen op deze centrumlocatie maximaal te stimuleren en de wagens te ontraden.
De uitgangspunten van het ontwerp voor de site, naar plannen van B2Ai architecten en Atelier Arne Deruyter (landschapsarchietctuur) zijn ontharding, vergroening en doorwaardbaarheid als katalysator voor de buurt. Het contrast met de bestaande situatie kan niet groter zijn, de vergroening wordt opgetrokken van 5 naar 60% ! Concreet komt er een extra groene long in het hart van de stad van meer dan 10.000m², waaronder onder meer een nieuw buurtpark, een stadsmoestuin, stadspergola en boomgaard.

De eerste bewoners zullen hun intrek kunnen nemen in het voorjaar van 2022. De laatste fase van deze nieuwe woonwijk zal opgeleverd worden in 2025. De totale investering van dit project bedraagt meer dan 50 miljoen euro waarvan ruim 4 miljoen euro voorzien wordt voor de inrichting van de groen ruimtes en pleinen.
Als orgelpunt worden ook alle binnenstraten gelegen in de driehoek Nieuwpoortsesteenweg, Torhoutsesteenweg en Heilig Hartlaan door de stad in een nieuw kleedje gestopt.