Ontwerpprijsvraag Park Huis Doorn [VIDEO]

De Nederlandse Rijksbouwmeester Floris Alkemade roept ontwerpers op om zich aan te melden voor de ontwerpprijsvraag voor drie nieuwe onderdelen in het park van Huis Doorn. Het historische park is een rijksmonument en wordt dit jaar gerenoveerd.

De renovatie van het park omvat een aanpassing van het stelsel van lanen, bosvakken en zichtlijnen op open ruimtes en gebouwen. Hierdoor vindt het park haar nationale en internationale cultuurhistorische betekenis terug. Om het park weer als een goed geheel te laten functioneren en te beleven voegen we nog enkele nieuwe objecten en/of invullingen toe.


Ontwerpprijsvraag

De prijsvraag gaat om het ontwerpen van drie aanvullende onderdelen in het park die niet in het definitief ontwerp zijn opgenomen: een folly, een brug en een door de ontwerpers zelf te bepalen toevoeging.

Met het toevoegen van deze drie nieuwe onderdelen wordt een eigentijdse laag aan het park toegevoegd. Hiermee wordt de traditie in de tuinkunst, van het voortdurend aanpassen en omvormen van een tuin, levend gehouden. Ook vergroten deze drie onderdelen de samenhang en de ruimtelijke kwaliteit van het park én voegen de onderdelen een nieuw verhaal en een nieuwe ervaring aan het park toe.

Ruimtelijk ontwerpers, zoals landschapsarchitecten, architecten, kunstenaars en productontwerpers kunnen tot 28 juni een portfolio inzenden. De uiteindelijke bekendmaking van de winnaar(s) vindt plaats op maandag 8 oktober 2018.

De jury bestaat uit:
Floris Alkemade, Rijksbouwmeester (voorzitter, met stemrecht)
Wietske Dubelaar, coördinator bij STAMU, MooiSticht en Platform Utrechtse Buitenplaatsen
Frank Havermans, kunstenaar/ontwerper
Frank Louhenapessy, hoofd bedrijfsvoering Stichting beheer Huis Doorn
Paul Roncken, landschapsarchitect, adviseur Provincie Utrecht en docent aan Wageningen University
In 2013 is een video gemaakt over het verhaal van Huis Doorn, de tweede in een serie video’s waarin de kwaliteit, de betekenis en de potenties van een serie monumenten in beeld worden gebracht.

 

 

Meer informatie over de prijsvraag is te vinden op de website van het Rijksvastgoedbedrijf.