Onrust over buxusmot / Hoe bestrijden?
De rupsen van de buxusmot duiken weer massaal op. In Edegem, Mortsel en Wilrijk vormen de dieren de voorbije dagen een echte plaag. Ze vreten massaal de planten kaal. Producten om ze te verdelgen zijn in een aantal speciaalzaken zelfs uitverkocht.
Sinds eind mei krijgt het Waarnemings- & Waarschuwingssysteem van het PCS veel meldingen van de buxusmot (Glyphodes perspectalis) binnen, dit voornamelijk in de regio van Antwerpen tot Brussel en in de omgeving van Gent. De laatste vier jaar is deze mot in Europa en in ons land in opmars.
Hoe herkennen?
De buxusmot veroorzaakt veel schade doordat deze zich meerdere keren per jaar voortplant en overwintert als jonge rups. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven tien graden komt, worden de rupsen actief en gaan aan de buxus vreten.
De rupsen kunnen het jaar door op buxusplanten worden aangetroffen, vlinders en poppen enkel in korte periodes tussen april en september. Gedurende het hele groeiseizoen zijn er dus rupsen aanwezig, die de buxus volledig kaal kunnen vreten. De plant krijgt daardoor geen kans te herstellen en zal uiteindelijk afsterven.
Rupsen herken je aan hun zwarte kop en felgroene kleur met een patroon van zwarte stippen en zwarte en lichte lengtestrepen en ze zijn ongeveer 4 cm groot. Jonge poppen (2 cm) zijn felgroen met donkere en lichte strepen en vlekken, terwijl oudere poppen crèmekleurig tot bruin worden.
De rupsen kunnen praktisch het hele jaar aangetroffen worden; de poppen en vlinders gedurende enkele korte periodes tussen april en september. In de winter zijn de rupsen in rust in een stevige cocon en zijn dan moeilijker te vinden. Het schadebeeld blijft echter goed zichtbaar in de vorm van dode blaadjes, kale takjes en spinsel.
Bij recent geknipte planten en haagjes vallen de symptomen het meest op, vooral aan de zijkanten en onderaan de struik. Opvallende symptomen zijn dode en aan elkaar gesponnen blaadjes en ‘bladskeletten’, blaadjes waarvan alleen het randje nog over is. Bij nader onderzoek vind je dan spinsel met grauwgroene uitwerpselen en eventueel een rups of pop erin. Bij grotere hoeveelheden rupsen treedt uiteindelijk kaalvraat van de volledige plant op.
Hoe bestrijden?
Wat de bestrijding betreft, kan men bij kleine aantastingen het best de rupsenhaarden en ingesponnen rupsen wegknippen. Indien de rupsen nog niet ingesponnen zijn, kan men bij grote aantasting de rupsen behandelen. Eens jonge larven ontluiken, is dit het ideale moment om te behandelen. Als tuinaannemer, teler of groendienst kunt u zich laten adviseren door het Waarnemings- en Waarschuwingssysteem van het PCS over dit cruciaal bestrijdingsmoment en het juiste bestrijdingsmiddel. Het PCS publiceerde ook een technische fiche over de Buxusmot.
Op de website van het Nederlandse NVWA vindt u meer informatie over de buxusmot en over bestrijdingsmethoden voor particulieren, groendiensten en kwekers.