Online tentoonstelling “François Crépin en de studie van de wilde rozen”.

Plantentuin Meise wijdt een online tentoonstelling aan François Crépin. Het vertelt het verhaal van deze man – die directeur was van de Rijksplantentuin in Brussel – en zijn passie voor het geslacht Rosa.

De schoonheid en de geur van rozen betoveren de mensheid al eeuwenlang. De roos, een complex plantengeslacht dat moeilijk te beschrijven en te classificeren is vanwege de extreme variatie en vaak slecht gedefinieerde grenzen tussen soorten, trok al snel de aandacht van botanici. Een van hen was François Crépin (1830-1903), een autodidactisch botanicus die een wereldspecialist werd in het geslacht Rosa. Aan het einde van de 19e eeuw, geconfronteerd met de overvloed aan nieuw beschreven wilde rozen, wijdde hij het grootste deel van zijn leven aan het op orde brengen van dit verwarrende geslacht en het schrijven van een wereldmonografie over de roos.


 

De tentoonstelling, gemaakt in het kader van het LinBi-project, dat biodiversiteit en cultureel erfgoed met elkaar wil verbinden, wordt gehost door Europeana, een digitaal platform dat toegang biedt tot Europese erfgoedcollecties. De Plantentuin verzorgde grotendeels de iconografie, die de ouderwetse charme van de botanische wereld van gisteren uitstraalt.
De online tentoonstelling is te ontdekken op de Europeana website.