Oman krijgt grootste botanische tuin ter wereld

Het sultanaat Oman op het Arabische Schiereiland krijgt binnenkort een van de grootste botanische tuinen ter wereld. De 420 ha grote tuin ligt in Muscat, midden in de woestijn aan de voet van de Al Hajar bergketen.

 


De Oman Botanic Garden zal acht verschillende habitats van Oman weergeven en een onderkomen bieden aan de vaak unieke en bedreigde inheemse en endemische flora van het Arabische Schiereiland. De ontwerpers, Grimshaw, Arup en Haley Sharpe Design, hebben zoveel mogelijk gewerkt met het oorspronkelijke bergachtige reliëf en landschap om die habitats te creëren.

Twee van die habitats worden ondergebracht in grote ‘biomen’, futuristische glazen constructies die worden ingebed in de golvende landschap. In de noordelijke bioom wordt de gevarieerde flora van de noordelijke bergketen ondergebracht, de zuidelijke bioom biedt onderdak aan de habitats van de Dhofar regio, met onder meer een subtropisch woud. Verder komen er state-of-the-art onderzoeks- en bezoekersfaciliteiten.

Bij het ontwerp van de biomen werd de meest geavanceerde technologie gebruikt voor natuurlijke koeling en verlichting, en om zo duurzaam mogelijk om te gaan met het waterverbruik.

De Oman Botanic Garden komt op een zeer bijzondere plek waar de bodem van de zee die hier ooit lag, nog duidelijk waarneembaar is.