Nieuwe website beterebomen.nl

De nieuwe website beterebomen.nl is een platform voor beheersing van boomziekten en –plagen door actuele informatie en diversiteit in ontwerp. Doel van beterebomen.nl is het opzetten van een platform waar kennis over bomen en boomziekten wordt gekoppeld aan beheer en ontwerp. Door in het ontwerp te anticiperen op de mogelijkheid van ziekten, wordt een boomstructuur robuust en duurzaam.

De website is een initiatief van landschaps- en ontwerpbureau Burobol, beleidsadviesbureau Prohold en kennisaterlier voor boom en bodem Terra Nostra.


Toepassen van diversiteit binnen boomsoorten is steeds populairder. Vaak worden bomen als monoculturen in lange lanen aangeplant. Het gevolg van steeds verdere veredeling is genetisch identiek materiaal dat dezelfde voordelen maar ook nadelen heeft. Lanen blijken steeds vaker kwetsbaar voor ziekten en plagen. En als er een ziekte komt, dan wordt de hele structuur aangetast. Diversiteit in boomsoorten binnen een boomstructuur biedt voordelen in robuustheid en ecologische kansen. De kans op ziekten wordt bij grotere diversiteit kleiner en mochten er toch bomen wegvallen, dan valt dat minder op.

Ziekten, boomsoorten en ontwerpmogelijkheden


De initiatiefnemers willen op de website de meest actuele ontwikkelingen van ziekten, eigenschappen van boomsoorten en ontwerpmogelijkheden bundelen. Er worden creatieve ontwerpoplossingen geboden op basis van beeld, maar ook door mengingen voor te stellen binnen familie, geslacht en soort. Diverse boomsoorten met specifieke toepassingsmogelijkheden komen aan bod. Daarnaast wordt informatie gegeven van de meest voorkomende ziekten en aantastingen van bomen.

Alerts’


De nieuwe website biedt ook een functie in de vorm van ‘Alerts’. Iedereen die zich aanmeldt voor deze functie krijgt een Alert toegestuurd op het moment dat een ziekte of aantasting in het land actief is. Op de website wordt daarbij bovendien informatie gegeven over het beste beheer