In grotere tuinen en bij openbare projecten merken we een trend naar steeds grotere grootformaat tegels. (Foto: Eurodal)

Nieuwe materialen en toepassingen

Was het tot voor enkele jaren makkelijk om terug te grijpen naar relatief veilige materialen als de grijze straatklinker of de straatsteen, dan zijn er nu interessante alternatieven op de markt. Een duidelijke trend is bijvoorbeeld het gebruik van grootformaat tegels, zowel in grotere tuinen als bij openbare projecten. Afmetingen van 1 meter op 1 meter zijn daarbij geen uitzondering meer. Tegenwoordig worden zelfs grootformaat vloerplaten aangeboden van 2 meter op 2 meter, 2 meter op anderhalve meter.

Bij Eurodal zien ze bijvoorbeeld dat de traditionele betonklinkers van 14 bij 14 cm duidelijk op hun retour zijn, terwijl de prefab betonnen vloerplaten steeds meer gevraagd worden. Ook particuliere klanten kiezen tegenwoordig gemakkelijker voor een prefab betonmateriaal met een strakke industriële look, met zo weinig mogelijk voegen en bijgevolg zo weinig mogelijk onderhoud. Bovendien brengen die grotere formaten ook rust in de tuin. Nu onze tuinen steeds kleiner worden, proberen professionele aanleggers om met grotere formaten verharding en grotere volumes groenstructuren een bepaalde grootsheid te creëren.


Werd er aanvankelijk enkel in de tuin met grootformaat tegels uit het duurdere segment uitgepakt, dan zien we dit nu ook meer en meer in openbare ruimtes, zo zegt men bij MBI De Steenmeesters. Een horecaplein wordt een visitekaartje voor een gemeente, een onderscheidend terras evolueert naar een heuse eyecatcher. Hierbij heeft deze fabrikant het over een relatief nieuw product voor grote ruimtes, GeoCeramica.

Ook nieuw is de vraag om met bepaalde structuren in een verhardingsmateriaal een bepaald patroon te vormen. Bij grotere ruimtes kan het gebeuren dat er geplaatst wordt volgens een speciaal legpatroon. Zo blijkt er een duidelijke vraag te bestaan naar polygonaal plaatsen zonder verband.

In het prefab beton-gamma merkt EbemaStone&Style bijvoorbeeld een duidelijke stijging in de vraag naar multiformaten. Multiformaten (wildverbanden), het zelf combineren van meerdere formaten, het gebruik van genuanceerde kleuren in de wildverbanden… men gaat dus méér doen met bestaande producten, en dat zowel in de particuliere als de projectmarkt.

Ook melden diverse fabrikanten dat de vraag stijgt naar pakketten die het mogelijk maken om mechanisch te bestraten. In winkelstraten is er dan weer een verschuiving naar het gebruik van meer graniettegels. Door hun vlakheid zijn ze aangenaam voor wandelaars en fietsers en ze zijn gemakkelijk in het onderhoud.

Bij Hofman nv, een specialist in de aanleg van opritten, terrassen, openbare ruimtes en tuinen, wijst men ook op een nieuwe platinne waarvan de kleur sterk aanleunt bij die van de gekende Belgische platinnes. Ze zijn ondertussen gebruikt in openbare ruimtes in Brussel en Brugge.

Verder wordt volgens Eurodal steeds vaker geopteerd voor met hars gebonden kiezelstenen, in plaats van de klassieke losse kiezelverharding.