Newby Hall is ‘Historic Houses Garden of the Year 2019’

Newby Hall in Yorkshire is verkozen tot ‘Historic Houses Garden of the Year 2019’, de favoriete historische tuin van het Verenigd Koninkrijk. Newby Hall haalde het van zeven andere genomineerde tuinen.

De prestigieuze Garden of the Year award wordt sinds 1984 georganiseerd door de Historic Houses Association, in samenwerking met het veilinghuis Christies.


Newby Hall wordt beschouwd als een van de mooiste landhuizen van Engeland, met een uitzonderlijk 18e-eeuwse interieur. Gebouwd in de jaren 1690 met medewerking van Sir Christopher Wren (de architect van St Paul’s Cathedral), werd het huis later uitgebreid en aangepast door John Carr en Robert Adam. Het prachtige interieur, met zeldzame tapijten en klassieke beeldhouwwerken, werd grotendeels samengebracht door William Weddell, voorvader van de familie Compton, op zijn Grand Tour. De fictieve familie Grantham uit de populaire TV-serie Downton Abbey is grotendeels geïnspireerd op de familie die hier woonde.

De formele tuinen, die grotendeels in de loop van de 20ste eeuw werden aangelegd door Major Edward Compton, grootvader van de huidige Lord Grantham, en zijn ouders Robin en Jane Compton, beslaan ruim 10 ha. Edward Compton, die bevriend was met Major Johnston van Hidcote, ontwierp de spectaculaire dubbele bloemenborders voor het gebouw, met 170 m de langste vasteplanten border van Europa. De border werd recent helemaal gerestaureerd. Langs weerszijden van die border liggen diverse ‘tuinkamers’, met onder meer een rozentuin, een herfsttuin, een watertuin, een rotstuin, een witte tuin, Sylvia’s tuin, een tropische tuin, een boomgaardtuin, enzovoort. Newby Hall is ook houder van de National Collection van Cornus en de New World Salvia Collectie.

Bekijk hier de lijst van de genomineerde tuinen.