New York krijgt spectaculair nieuw park

In New York zijn de plannen onthuld voor wat een spectaculair nieuw park moet worden op de voormalige spoorweg en scheepswerven van Hudson Yards. Het gaat om een netwerk van 2,5 ha nieuwe pleinen en openbaar groen dat de High Line verbindt met het nieuwe Hudson Park. Centraal in het nieuwe park komt een iconische installatie van Heatherwick Studio, The Vessel.

 


Het ontwerp voor The Public Square and Gardens at Hudson Bay, zoals het project officieel heet, is door Nelson Byrd Woltz Landscape Architects gemaakt, in samenwerking met het Britse Heatherwick Studio. Volgens de architecten moet het ‘een memorabele Living Room voor Manhattan’s West Side’ worden, met veel groen, fonteinen en kunst.

Hudson Yards is de grootste private vastgoedontwikkeling in New York sinds Rockefeller Center. Na de voltooiing in 2025 zullen er dagelijks 125.000 mensen komen werken, een bezoek komen brengen, of Hudson Yards hun thuis noemen. De site zal meer dan 1,5 miljoen vierkante meter aan commerciële en residentiële ruimte omvatten, met circa 4.000 woningen, een kunstencentrum, restaurants, winkels, een hotel en 57.000 vierkante meter aan openbare ruimte, met onder meer een 61 meter lange fontein die de indruk van een stromende rivier moet opwekken.

 

bird_largeformat_web

2014-01-23_site-scale-desire-lines-01_web

 

2016-03-28_hye_rendered-plan_20sc-nbw

view-of-hudson-yards-looking-south-from-the-no-7-subway-station-c-related-oxford-3

 

 

Verticale doolhof

Op de centrale Plaza komt een gigantische installatie van Heatherwick Studio, The Vessel. Het is een toren die aan de basis 15 m is en verbreedt tot 45 m aan de top. Het gaat om een soort verticale doolhof of klimrek voor volwassenen met zigzaggende trappen waardoor bezoekers kunnen genieten van een panoramisch uitzicht over Manhattan. De installatie biedt een goede anderhalve kilometer aan verticale paden. De stalen honinggraatstructuur wordt bedekt met gepolijste koperkleurige platen die voor reflecties van het onderliggende plein zorgt.

 

heatherwick-hudson-yards

 

731_vessel_view04_credit_forbes-massie-2000x2000

731_vessel_view03_credit_forbes-massie-2000x1333

731_vessel_view02_credit_forbes-massie-1799x2000

 

Heatherwick inspireerde zich hiervoor op de oude stepwells uit India. Deze gigantische waterputten zijn gebouwd met zigzaggende trappen om toegang tot het diepe water te verkrijgen.

Het nieuwe park wordt normaal in 2018 geopend.

Beeld: Nelson Byrd Woltz Landscape Architects & Heatherwick Studio