Nederlandse Studio TOOP “APLD Designer of the Year 2016″ [VIDEO]

Het Nederlandse Studio TOOP is door de Amerikaanse Association of Professional Landscape Designers (APLD) uitgeroepen tot  “Designer of the Year 2016″, voor een showtuin in de Tuinen van Appeltern.

De showtuin “De Inclusieve Tuin” werd door Carrie Preston van Studio Toop ontworpen voor de Tuinen van Appeltern, in samenwerking met Jasper Helmantel (Cruydt Hoeck) in opdracht van Groei & Bloei en Vara’s Vroege Vogels.


 

De Inclusieve Tuin

‘De Inclusieve Tuin’ kun je zien als een tuin die oorspronkelijk volledig bestraat is geweest met betontegels van 40 bij 60 centimeter. Op diverse plaatsen zijn tegels gelicht om plaats te maken voor planten. Met de vrijgekomen tegels zijn strakke stapelmuurtjes gemaakt. In contrast met de losse beplanting en verspringende open ruimtes vormen de muurtjes structuurelementen. Ze worden ritmische herhaald door de tuin, steeds in dezelfde richting, waardoor een rustige compositie ontstaat. Samen met de hoofdas en de vijver benadrukken ze de lengte van de tuin.

De gekozen beplanting draagt bij aan het welzijn van vogels, vlinders en bijen. Bij de kas achter in de tuin zijn tal van eetbare planten gecombineerd met sierplanten, om niet zo zeer een moestuin maar een ’snoeptuin’ te creëren.

 

Zitmuurtjes

De muurtjes zijn 45 centimeter hoog – zithoogte – dus heel functioneel. Er zijn rietstengels, bamboestokjes en houtstammetjes met gaten in verwerkt, waarin insecten hun nesten kunnen maken. Vooral wilde solitair levende bijtjes zullen op deze insectenhotels afkomen. Deze bijen steken niet, maar zijn wel erg belangrijk voor de bestuiving van bloemen. Zo kunnen de tegels die de natuur eerst tegenhielden, haar nu een handje helpen.

 

 

Op de website van APLD kunt ook de andere winnende projecten bekijken.