Nederlands bureau geselecteerd voor Japan Garden & Flower Show

Het Nederlandse ontwerpbureau Tom Dewitte is geselecteerd voor de Japan Garden & Flower Show in Nagasaki, Japan. Deze show vindt plaats van 3 tot 18 oktober in themapark ‘Huis Ten Bosch’ in Nagasaki, een park volledig in Nederlandse stijl.

Voor de show hebben ze 2 ontwerpen gemaakt. Het eerste is voor een kleine private tuin met een afmeting van 7,5 bij 4 meter. Het tweede ontwerp is voor een balkontuinen, een kleine overdekte buitenruimte met een afmeting van 3,5 bij 2,5 meter.


Ontwerp privé tuin

Nederland en Japan hebben al meer dan
 400 jaar een band. Met deze tuin willen we die band onderschrijven. We hebben ons laten inspireren door de rijkdom van de Japanse architectuur, het scherpe oog voor detaillering en compositie. Invloeden van belangrijke Nederlandse tuinarchitecten als Piet Oudolf en Mien Ruys zijn herkenbaar, deze verschillende stijlen ontmoeten elkaar in de tuin. De beplanting heeft een natuurlijke uitstraling en past in de beginselen van de
’Dutch Wave’, een type beplanting dat gestoeld is op wat we in
de natuur aantreffen.

We hebben gekozen voor een informele indeling.
Er is een pad doorheen de tuin, aangelegd in beton- tegels van Schellevis, een op en top Nederlands product met een robuuste uitstraling. In de tuin staat een vijftal schalen van Atelier Vierkant, beschikbaar gesteld door Greenwise, gevuld met water. De buiten- ruimte wordt gedeeltelijk omsloten door een houten wand die geïnspireerd is op de Japanse architectuur. De reflectie van de waterelementen is te vinden op de houten wand en is geïnterpreteerd als vijf beeltenissen die verwijzen naar het beroemde Delfts Blauwe keramiek dat in de Gouden Eeuw over de hele wereld werd verhandeld.

Japan-Garden-and-Flower-Show_02

Ontwerp balkontuin

De balkontuin fungeert als verlengstuk van het interieur, een buitenkamer die is opgebouwd rond een organisch vormgegeven terras in hout. Een verhoogde rand van corten staal markeert het plantvak dat gevuld is met een op de Nederlandse natuur geïnspireerde beplanting van hoofdzakelijk grassen en enkele bloeiende planten.

Langs de wand aan de rechterzijde zijn 5 paar rvs kabels voorzien waarlangs klimplanten groeien. Deze kabels zijn ook aangebracht langs het plafond van de balkontuin.
Op het terras staan enkele houten zitelementen en de replica’s van het Delfts Blauwe keramiek aan de linkerwand zijn een verwijzing naar de rijke historie van Nederland als zeevarende natie.

Japan-Garden-and-Flower-Show_21