Nederland krijgt nieuwe tuinenshow Gardenista

Gardenista, zo heet de nieuwe tuinenshow die het Nederlandse equivalent van de Londense Chelsea Flower Show moet worden. Inclusief showtuinen van hoge kwaliteit, stijlvolle bloemarrangementen en een breed aanbod van het kwekerssortiment.

Organisator van het nieuwe evenement is de tuinenvereniging KMTP / Groei & Bloei. Zij willen Nederland groener maken, onder meer door mensen enthousiast te maken actiever met hun tuinen bezig te zijn.


Kasteel Ophemert in Gelderland vormt het decor van Gardenista. De show zal voor de eerste keer doorgaan van 15 t/m 19 mei 2019. Voor de eerste editie wordt gemikt op 25.000 bezoekers.

 

Naast groenexperts, gastronomie onder andere uit de eigen moestuin, bloemschikkunst en amusement moet Gardenista een plek zijn waar je inspiratie kunt opdoen voor je eigen tuin en advies kunt inwinnen over een eigen tuinontwerp of tuinvraag. Inspiratiebron is het Bloom in the Park, de tuinenshow die sinds 2007 jaarlijks in Dublin plaatsvindt.

Showtuinen
De showtuinen vormen een belangrijk onderdeel van Gardenista. Deze eerste editie is er plek voor tien tuinen. Tuinontwerper en groenauteur Cor van Gelderen van Plantentuin Esveld in Boskoop is aangesteld als voorzitter van de vakjury die de showtuinen gaat beoordelen. Van Gelderen heeft beplantingsdeskundige Jacqueline van der Kloet gevraagd om ook in de jury plaats te nemen, net als de Britse tuinontwerper Andrew Wilson. Die laatste heeft al meerdere tuinen voor de Chelsea Flower Show ontworpen. Tuinontwerper Iverna Zaalberg van Natuur bij Huis en Marlien van der Linden, plantendeskundige bij Plantentuin Esveld, maken de jury compleet.

Gardenista werkt voor de showtuinen samen met sponsors. Deze partijen, variërend van grote bedrijven tot goede doelen, hebben uiteraard invloed op de invulling van de tuin. Maar wel onder voorwaarden, ook dit is weer te vergelijken met de shows overzee, waarbij de sponsor vooral terug te vinden is in de thematiek en de naamgeving van de tuin.

Gardenista nodigt ontwerpers uit om zich te melden als zij een tuin willen ontwerpen, dit geldt ook voor hoveniers die een tuin zouden willen aanleggen.

Net zoals op shows als Bloom en Chelsea zullen de tuinen voorafgaand aan de vijf showdagen worden beoordeeld en van een score voorzien. Hierbij wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen de creatieve en de uitvoerende kwaliteit. Door de tuinen moeten de bezoekers overtuigd raken van de meerwaarde van het in de arm nemen van een ontwerper en hovenier.

Bloemschikken

Behalve de showtuinen komt er een grote tent waar onder meer een landelijke, open competitie bloemschikken op verschillende niveaus zal plaatsvinden. Daarnaast wil Gardenista een zo breed mogelijk palet van het plantensortiment laten zien, van éénjarigen tot grote bomen. Ze hoopt zo’n vijftig tot zestig kwekers warm te krijgen zich in Ophemert te presenteren.

Voor moestuinieren is een bijzonder mooi gedeelte van het landgoed Ophemert ingericht. Diverse experts op het gebied van moestuinieren laten je alle mogelijkheden zien. Van bodem tot snoeien, plant in de grond tot op jouw bordje, alles komt aan bod.