Mierenbergpark \ Privétuin wordt publiek park

Het Mierenbergpark in Assent bij Diest, de privétuin van de ondernemersfamilie Theunis, wordt over enkele jaren een publiek park. Een deel van het park wordt wel verkaveld.

Het Mierenbergpark is drie hectare groot en ligt op de plaats waar 30 jaar geleden het voetbalterrein van eersteklasser Theuma Diest lag. De zone met de meest unieke planten blijft behouden en zal als groene long dienen voor een nieuwe woonwijk waarin zestig woningen komen.


Botanische tuin

De voorbije dertig jaar plantte wijlen Marcel Theunis rond zijn huis vele tientallen bomen uit de hele wereld. Hij spaarde kosten noch moeite om de meest uitzonderlijke flora in zijn sprookjestuin te laten bloeien. Kers op de taart is onder andere een enorme beukenhaag die een tunnel van ruim 80 meter vormt. Centraal in het park bouwde hij een enorme tropische serre. Bovendien liet hij verschillende vijvers en wandelpaden aanleggen, net zoals hij een muziekinstallatie liet plaatsen om dagelijks in zijn park naar muziek of sport te kunnen luisteren.

Toen hij zeven jaar geleden overleed, wilde de familie het voortbestaan van dit meesterwerk verzekeren. Daarom werd besloten om de gigantische tuin open te stellen voor het grote publiek en op termijn over te dragen aan de gemeente Bekkevoort.

Woonproject

Daarnaast werd met projectontwikkelaar Kolmont uit Hasselt een plan uitgetekend om in het park een tachtigtal woningen te bouwen. Wim Smeets van Kolemont Woonprojecten: “Tijdens de voorbereidingen van het hele project was één van de belangrijkste pijlers het behoud van de botanische tuin. We willen hier bouwen met het grootste respect voor het levenswerk van de tuinman en de natuur zelf. Zo worden de zones met de meest waardevolle natuur zeker behouden en blijft het sprookje verder leven.”
De planten uit de tropische serre, die op termijn zal afgebroken worden, werden aan de zoo van Antwerpen en Planckendael geschonken voor het vlinderpaviljoen.

 

Bekijk hier een VTM-reportage over het Mierenbergpark.