The woodland garden at the Lost Garden of Heligan, nr St Austell, Cornwall, Great Britain.

Lost Gardens of Heligan is Britse Garden of the Year 2018

De Lost Gardens of Heligan in Cornwall zijn door de lezers en kijkers van BBC Countryfile verkozen tot Garden of the Year 2018. Bodnant Gardens in Wales volgt op de tweede plaats.

Heligan, dat al meer dan 400 jaar in het bezit is van de familie Tremayne, is een van de meest mysterieuze landgoederen in Engeland. Tegen het einde van de negentiende eeuw waren de duizend acres op hun hoogtepunt, maar na de Eerste Wereldoorlog lag deze ‘Schone Slaapster’ toegedekt met een groene sluier van doornstruiken en klimop. Het domein werd in 1990 herontdekt en in zijn Victoriaanse glorie hersteld.


Bodnant Garden, Conwy

Door de schitterende ligging, de spectaculaire vormgeving en de onvoorstelbaar rijke plantencollecties, is dit een van de belangrijkste tuinen ter wereld. Ze bestaat uit twee delen: de formele tuinen met de terrassen rond de residentie van de Aberconways, en de ‘Dell’, een bostuin langs de hellingen en in de vallei van het riviertje Hiraethlyn. De indrukwekkende lange Laburnum tunnel een van de hoofdattracties van deze tuin.

View of the Lily Terrace and pool at Bodnant Garden, Conwy.

Countryfile