Londen / Fietsnetwerk Mini-Holland

Onder de naam Mini-Holland wil het stadsbestuur van Londen de fietsvoorzieningen in de Engelse hoofdstad verbeteren. Het Utrechtse bureau voor landschapsarchitectuur OKRA is samen met Buro Happold, SWA en Tomato geselecteerd voor een van de projecten: de stationsomgeving van Kingston upon Thames.

De fietsnetwerken van veel Londense stedelijke kernen buiten het centrum zijn van slechte kwaliteit, met onder meer ontbrekende schakels en een moeizame verbinding met het railvervoer. Dit geldt ook voor de omgeving van het Kingston station, gelegen in het zuidwesten van Londen.
De verbinding tussen de binnenstad en Kingston station is slecht, terwijl het station juist een hub van verschillende vervoersstromen zou moeten zijn. De verbinding tussen station en binnenstad wordt doorkruist door zware infrastructuur en het busstation is nagenoeg niet verbonden met het station.


Het voornaamste doel van het voorstel van OKRA is het herstellen van deze verbinding door station en binnenstad beter op elkaar te laten aansluiten. In het station wordt een nieuwe toegang gemaakt met koppeling naar de fietsenstalling. Het plein voor het station wordt een transit plein, waar mensen van station naar stadscentrum bewegen

In de wijdere omgeving wordt ook een beter netwerk gerealiseerd voor voetganger en fietser. Door middel van de aanleg van een lineair rivierpark haaks op de rivier komt er een betere connectie tussen station en de Thames.

Een gedetailleerde beschrijving van de voorstellen kunt u hier downloaden.

Bedoeling is dat de werken in 2017 kunnen starten.

 

overallproposal

OKRA_Londen_Kingston_C_V01-842x497

Het voorstel van OKRA zet in op het herformuleren van het netwerk in oostwest richting en noordzuid richting.

 

stationforecourt

architectimage-largethumbnail

De plek voor het station wordt een transit plein, een ‘space of flows’, waar mensen van station naar stadscentrum bewegen, van station naar busstation.

 

-1

architectimage-extralargethumnail-1

Een ‘gateway’ bij Kingston Bridge definieert de limieten van het centrum.

 

greenlink

architectimage-extralargethumnail-2

 

Een lineair rivierpark haaks op de rivier vormt een betere connectie tussen station en de Thames.

 

Mini-Holland

Mini-Holland is een investeringsprogramma van de burgemeester van Londen om de fietsverbindingen tussen het centrum van de stad en de randsteden te verbeteren en meer mensen op de fiets te krijgen. In het kader van dat programma hebben drie randsteden – Enfield, Kingston and Waltham Forest – in totaal 30 miljoen £ gekregen om hun fietsinfrastructuur te verbeteren.