Limagrain/Advanta wint Plantum Duurzaamheidsprijs 2020 [VIDEO]

Limagrain Nederland heeft de Plantum Duurzaamheidsprijs 2020 gewonnen met haar originele en effectieve aanpak van het eikenprocessierupsprobleem. Een speciaal biodiversiteitsmengsel van het zaadbedrijf – genaamd Advanta Staygreen 2 EPR – zorgt voor herstel van het natuurlijk evenwicht rondom eikenbomen, de enige manier om de rupsenplaag structureel te bedwingen.

Het was de vijfde keer dat Plantum, de brancheorganisatie van de sector uitgangsmaterialen, de duurzaamheidsprijs uitreikte. Volgens het juryrapport is de inzending van Limagrain een prachtig voorbeeld hoe met de natuur zelf wordt gewerkt om een plaag te bestrijden, zonder schadelijke bestrijdingsmiddelen. Hun bijdrage draagt tevens bij aan de biodiversiteit in het landschap en is zowel binnen als buiten de stad toepasbaar. Een mooi voorbeeld hoe vanuit de zaadsector een groene oplossing wordt geleverd aan het oplossen van een maatschappelijk probleem.


Eco-processierups

Advanta Staygreen 2 EPR (bij ons bekend als Eco-processierups) is een speciaal samengesteld meerjarig zaadmengsel van 18 inheemse soorten, waaronder veel scherm- en vlinderbloemigen. Door het inzaaien van dit mengsel in de buurt van eikenbomen ontstaat een gevarieerde, biodiverse habitat waarin de natuurlijke vijanden van de rups zich thuis voelen en vermenigvuldigen. De aanpak bestaat uit meerdere componenten. Naast de zaadmengels worden er nestkastjes geplaatst waardoor de habitat voor vogels en vleermuizen sterk verbetert, ook zij ruimen eikenprocessierupsen op. In samenwerking met het kenniscentrum Eikenprocessierups werd er goed gemonitord of de aanpak ook effectief is. De resultaten zijn bemoedigend, Limagrain zag 80% minder nesten dan op de controle locatie zonder deze maatregelen.

Vraag de gratis brochure aan, daarin vindt u meer informatie én een handig ‘plan van aanpak’ voor een natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups.