Landschapskunstenaar Will Beckers creëert Les gouttes d’Ursel voor kasteeldomein in Hingene

Will Beckers is een van de meest toonaangevende landschapskunstenaars in binnen- en buitenland. Speciaal voor het kasteel van Hingene creëerde hij het werk Les gouttes d’Ursel in de platanendreef in het park. Het bestaat uit drie neststructuren die als druppels of tranen uit de bomen vallen en een ritmische beweging maken op het water. De weerspiegeling van de bomen in het water roept een zekere melancholie op. De nesten hebben alle drie zachte ronde vormen, die je ook terugvindt in de natuur.

Omdat er binnenin leven mogelijk is, stralen deze werken geborgenheid uit. Wellicht gaan de nesten in de loop van de maanden onderdak verlenen aan vogels, wespen of – wie weet – een kolonie bijen. Ook de kleur zal mettertijd veranderen. Ze zijn gemaakt van een wilgensoort die dieprood kleurt wanneer ze indroogt. De takken zijn vervlochten rond cortenstaal. Dat staal krijgt door inwerking van vocht een roestige kleur. Zo krijgen de werken na verloop van tijd een warme uitstraling: een mooi contrast met het groene bladerdek van de bomen.


‘Ik vind die platanendreef zó mooi’, vertelt Will in een interview voor het Kasteel d’Ursel Magazine. ‘Qua sfeer doet deze plek me heel erg aan Frankrijk denken, vandaar dat ik ook een Franse naam aan het werk gaf: Les gouttes d’Ursel. De neststructuren zijn als druppels of tranen die uit de bomen vallen en een ritmische beweging maken op het water. De weerspiegeling van de bomen in het water roept een zekere melancholie bij me op. Ik koos voor drie verschillende basisvormen die je ook kan terugvinden in de natuur. De nesten hebben alle drie zachte ronde vormen, die geborgenheid uitstralen omdat er ook leven binnenin mogelijk is. Wellicht gaan ze in de loop van de maanden onderdak verlenen aan vogels, wespen of wie weet een kolonie bijen. Ook de kleur van de werken zal mettertijd veranderen. Ik koos voor een speciale wilgensoort, die dieprood kleurt wanneer ze indroogt. De takken vervlecht ik rond cortenstaal. Dat staal krijgt door inwerking van vocht een roestige kleur, waardoor de werken na verloop van tijd een warme uitstraling krijgen. Dat zal mooi contrasteren met het groene bladerdek van de bomen.’

Lees het interview met Will Beckers uit het Kasteel d’Ursel Magazine.

Nog tot 30 oktober kan je Les gouttes d’Ursel ontdekken in de platanendreef.