Landschapsarchitect Michael Van Gessel wint internationale prijs

Landschapsarchitect Michael van Gessel heeft samen met Molenaar & Co Architecten en Hebly Theunissen Architecten, de World Monuments Fund/Knoll Modernism Prize heeft gewonnen. De tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt op 5 december in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York.

De architecten krijgen de prijs voor de restauratie van het Justus van Effen Complex in Rotterdam. Dit complex uit begin van de jaren ’20 is een voorbeeld vroeg modernisme. Exemplarisch voor deze stijl is de introductie van een verhoogde groene ‘straat’ binnen het complex waarop de huizen uitkijken.


Van Gessel was verantwoordelijk voor de heraanleg van de buitenruimten. Hij verving de private tuintjes door collectieve tuinen met verhoogde grasvelden, waardoor de ruimten veiliger, netter en gebruiksvriendelijker worden. Door de aanplant van grote bomen versterkte hij het parkachtige karakter van de hogergelegen hoofdstraat zonder het open karakter te verstoren. Door de preciese plaatsing van wandelpaden, bloembakken en fietsstallingen worden de private gedeelten afgeschermd. Ook maakte hij een lichtplan dat de onderverdeling tussen private collectieve en publieke delen onderstreept.

58e_522

 

58g_814

58h_1133 58f_522

 

Michael van Gessel

Michael van Gessel ontving vorig jaar de ARC oeuvreprijs die jaarlijks toegekend wordt aan een architect of een persoon uit een aanverwante discipline die een vakmatige bijdrage levert aan het verbeteren van de kwaliteit van de gebouwde omgeving. De prijs is een initiatief van de redactie van de Architect. Volgens de jury tonen de ontwerpen van Van Gessel een bijzondere sensitiviteit voor zowel de mens als de natuur en de verbinding hiertussen. De ontwerpen van Van Gessel tonen daarbij een mooie balans tussen intensiteit en gedegenheid. Hij weet het bestaande aan te vullen en te versterken en daarmee een groot en breed publiek te bereiken en te bewegen.

Meer over het project is te vinden op de website van Michael van Gessel.

 

Foto’s: Emilio Troncoso Larrain