Antwerpen / Pilootproject klimaatrobuuste groendaken

Stad Antwerpen lanceert een experiment met klimaatrobuuste daken. Tot en met 10 september 2018 konden huiseigenaren die de ambitie hebben om hun dak te verduurzamen zich aanmelden. Er waren 23 kandidaten die een voorstel indienden. Daarvan worden er vier geselecteerd voor een proefdaktuin.

 


Veel daken in Antwerpen hebben het potentieel om meer te bieden dan enkel beschutting. Nieuwe functies toevoegen aan daken is op dit moment nog grotendeels onontgonnen terrein. Onder de vlag van Stadslab2050 willen de stedelijke diensten EcoHuis, Stadsbouwmeester en vergunningen daar nu verandering in brengen.

Daarom ging Stadslab2050 op zoek naar dakeigenaars om samen 4 daken om te vormen tot innoverende, klimaatrobuuste daken met ruimte voor biodiversiteit. Een klimaatrobuust dak, is een dak waar er ruimte is voor hemelwaterbeheer, hittebestrijding en biodiversiteit.

Het bureau Stramien werd samen met Geert Meysmans (stadsecoloog) en IBIC (daktuinspecialist) geselecteerd voor de begeleiding van de vier pilootprojecten