Wat kunt u verwachten op de Chelsea Flower Show 2016 ?

Wat Roland Garros of Wimbledon is voor tennisliefhebbers is de Chelsea Flower Show, de jaarlijkse tuinshow van de Royal Horticultural Society in Londen, voor de tuinliefhebber. Wat mag u dit jaar verwachten op de RHS Chelsea Flower Show van 24 tot 28 mei 2016, de hoogmis van de Britse tuin?

 


Een van de blikvangers dit jaar is het papaverveld met meer dan 300.000 handgemaakte papavers. Een hommage aan de slachtoffers van de wereldoorlogen van de Australische tuinontwerper Phillip Johnson.

 

Chelsea-Poppies-940x627-closeup

 

Modeltuinen

Het uithangbord van de Chelsea Flower Show zijn de modeltuinen. Kleine voor- of achtertuintjes voor een landelijke omgeving, stadstuintjes voor jonge stedelijke tweeverdieners met weinig tijd maar wel geld om hun tuintje of dakterras aan te kleden…

In totaal zijn er 20 modeltuinen: de prestigieuze Show Gardens en de kleinere ‘Artisan Gardens’ en ‘Fresh Gardens’.

 

• The Husqvarna ‘Garden in Melbourne’

Ontwerp: Charlie Albone

Een stadstuin voor het Australische Melbourne, geïnspireerd door de behoefte aan rust en herstel in een drukke stadsomgeving. Met een interessante mix van Europese en Australische planten.

 

Husqvarna-2-1200-x-544

 

• The Harrods British Eccentrics Garden

Ontwerp: Diarmuid Gavin

De excentrieke tuin van het enfant terrible van de Britse tuinwereld Diarmuid Gavin vermengt beelden uit de traditionele Engelse tuin met bizarre kinetische gadgets die elke vijftien minuten tot leven komen, waardoor de tuin als in een animatiefilm lijkt te bewegen.

 

Harrods-Eccentric-British-Garden-1-940x627

 

• St John’s Hospice: A Modern Apothecary

Ontwerp: Jekka McVicar

Een ‘welness’-tuin ontworpen door kruidenkweekster Jekka McVicar die inspeelt op het thema gezondheid door planten en geneeskrachtige kruiden. Bijzonder is het ‘kruidengazon’, een mix van kruiden en gras ter vervanging van het traditionele gazon. Na de Show wordt de tuin overgebracht naar het St John’s Hospice.

 

A-modern-apothecary-1-940x627

 

 

• The LG Smart Garden

Ontwerp: Hay Hwang

Met deze tuin wil LG Electronics laten zien hoe nieuwe slimme electronica en domotica op een harmonieuze en intelligente manier kan geïntegreerd worden in de tuin. De minimalistische tuin met lichte kleuren combineert strakke lijnen met een informele, natuurlijk ogende beplanting.

 

LG-SMART-GARDEN-3-1200-x-544

 

• The Morgan Stanley Garden for Great Ormond Street Hospital

Ontwerp Chris Beardshaw

Een informeel ogende en rijkbeplante schaduwtuin met een centrale waterpartij en een Japanse tuinpaviljoen. Deze tuin zal na de Chelsea Show worden heropgebouwd in het Great Ormond Street Hospital voor kinderen.

 

The-Morgan-Stanley-Garden-2-1200-x-544-1

• The Telegraph Garden

Ontwerp: Andy Sturgeon

Een ‘brutalistische’ tuin geïnspireerd op de geologische geschiedenis van de aarde met grote sculpturen uit brons en steen en een ongewone beplanting uit de Californische Sierra Madre en de Chileense Andes die de klimaatopwarming moet verbeelden.

 

the-telegraph-garden-1-940-x-627

 

• The Vestra Wealth Garden of Mindful Living

Ontwerp: Paul Martin
Een hedendaagse stadstuin die moet dienen als een groene oase waar het aangenaam vertoeven is na een drukke dagtaak. Met onder meer meerstammige bomen die het licht filteren en zachte groene en gele tinten.

 

Vestra-Wealth-2-1200-x-544-1 copy

 

• The Watahan East & West Garden

Ontwerp: Chihori Shibiyama & Yano Tea

Een stadstuin die de minimalistische puurheid van de Japanse tuin combineert met de exuberante beplanting van de Engelse tuin.

 

Watahan-EastWest-002-1200-x-544

• The Senri-Sintei Garage Garden

Ontwerp: Kazuyuki Ishihara

Een weelderig beplante kleine stadstuin voor een verzamelaar van antieke auto’s.

 

Garage-Garden-3-1088-x-612

 

• The Viking Cruises Mekong Garden

Ontwerp: Sarah Eberle

Een thematuin geïnspireerd op de drijvende tuinen van de Mekong Rivier in Cambodja.

 

Viking-2016

• The Akzo-Nobel Honeysucle Blue(s) Garden

Ontwerp: Claudy Jongstra & Stefan Jaspers

Een tuin die wil tonen hoe planten sinds de oudheid worden gebruikt om textiel te kleuren.

 

Honeysuckle-Blue-940-x-627-1

 

Klik hier voor een overzicht van alle tuinen.

 

The Great Pavilion

In the Great Pavilion, de gigantische centrale showtent, zetten ruim 100 kwekers hun beste beentje voor, met soms adembenemende plantencollecties en spectaculaire installaties. Nergens anders vind je zo’n uitgebreid assortiment planten van zo’n uitzonderlijke kwaliteit als op Chelsea. Er zijn de indrukwekkende stands van de grote, ook internationaal bekende firma’s zoals Hillier, Blooms of Bressingham, iriskweker Kelways, de rozenkwekers David Austin, Harkness en Peter Beales,…

 

pavilion

 

Een van de hoogtepunten moet de stand van kwekerij Bowdens Hostas worden, die uitpakt met een compleet treinstation, inclusief een oude stoomlocomotief.

Millais Nursery heeft naar aanleiding van de 100ste verhaardag van de Rhododendron Society een ‘Walk Trough’ stand uitgewerkt waarin de geschiedenis van de Rhododendron wordt getoond.

Klik hier voor een volledig overzicht van de exposanten.

 

Favoriete planten

 

Pioenen zijn prominent aanwezig in meerdere showtuinen, zoals die van Matthew Wilson en Hay Hwang. Andere populaire bloemen zijn onder meer rozen, alliums, Achillea, irissen, lavendel en vingerhoedskruid.
Ook varens duiken in verschillende tuinen op, net zoals reuzenpaardenstaart (Equisetum telmateia).

 

chel-2016

 

Wat bomen betreft is er de opvallende terugkeer van de eik in vele showtuinen. Zoals in de M&G Garden van Cleve West die de Donzige eik, Quercus pubescens, gebruikt als tuinomheining.

Buxus blijft een populaire haagplant, aanwezig in acht van de showtuinen. Maar ook diverse alternatieven voor buxus zoals hulst Taxus en Laurus nobilis worden in diverse tuinen gebruikt.

Wat kleuren betreft zijn, na de donkere kleuren van vorige jaren, de pasteltinten blijkbaar opnieuw populair, naast het groen van varens en dergelijke.

 

Nieuwe planten

Zoals elk jaar worden op de Chelsea Flower Show ook heel wat nieuwe planten gelanceerd. Zoals de nieuwe David Austin roos ‘Roald Dahl’, genoemd naar de bekende schrijver die 100 jaar geleden werd geboren.

Andere introducties zijn o.m. Chrysanthemum ‘Princess Charlotte’ van Deliflor, Acer ‘Moonrise’ van Hillier Nurseries, Hosta ‘Smiling Mouse’ van Hogarth Hostas, Zantedeschia ‘Nashville’ van Sande b.v. en Rhododendron ‘Cherry Kiss’ van Millais Nurseries.

Bekijk hier de lijst van nieuwe introducties.