Hedera helix

Klimop koelt gebouwen het best

Kleinbladige klimop is de meest effectieve plant om gebouwen, bij verticale beplantingen, te koelen tijdens warme zomermaanden. Dat blijkt uit onderzoek door de Royal Horticultural Society en de Universiteit van Reading.

In het onderzoek zijn de effecten bekeken van groene muren op de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid in gebouwen. De onderzochte muren waren begroeid met Hedera helix (kleinbladige klimop), Parthenocissus tricuspidata (wingerd) en Pileostegia of Schizophragma viburnoides (bladhoudende klimhortensia).


Kleinbladige klimop liet volgens de RHS de beste resultaten zien tijdens warme zomermaanden. Dankzij de planten daalde de temperatuur van de muur aan de buitenkant met 5,7°C; en aan de binnenkant met 7,2°C. De wingerd en de klimhortensia zorgen voor ten minste 1°C lager. Ook in warmere wintermaanden presteerde Hedera helix het best: de relatieve luchtvochtigheid in het gebouw was 5,7% lager vergeleken met gebouwen waartegen geen klimop groeit. Dat betekent dat gebouwen in de winter minder vochtig zijn.

Bron: prolandscaper magazine