De Vlaamse Tuinaannemer 2023-2024, prairietuin door Peter Ons ©studioPSG.be

Kleurrijke bloemenzee in bekroonde prairietuin

Te midden van een kleurrijke bloemenzee genieten van een ijsje of een dampend kopje koffie … In de idyllische tuin van het ijssalon Eagle Ice in Betekom kan het. Eagle Ice legt de nadruk op duurzame zuivelproducten en heeft daarbij veel aandacht voor het milieu. Deze tuin, gerealiseerd door Peter Ons, sluit naadloos aan op dat gedachtegoed.

Door de jaren heen heeft Peter Ons zich gespecialiseerd in het aanleggen van prairietuinen. Dit stukje groen werd door hem met de grootste zorg aangepakt en het resultaat is een klimaatvriendelijke en onderhoudsarme prairietuin. Bloemen en planten schieten tussen de eenvoudige, gepolierde betonvlakken op en zorgen er zo voor dat elk ‘terrasje’ de nodige privacy heeft.


In een tijd waarin ons klimaat steeds extremer wordt, weet de beplanting van deze tuin zich veerkrachtig op te stellen tegen intense droogte en overvloedige regenval. Vaste planten en een- à tweejarigen gedijen hier perfect naast elkaar. De bloemenzee bestaat onder andere uit Helenium, Verbena, Echinacea, Rudbeckia en een verscheidenheid aan Aster-soorten. Zij staan in het gezelschap van magnifieke siergrassen zoals Sporobolus en Calamagrostis.

Een groot voordeel van een prairietuin zoals deze is, dat het geheel zeer onderhoudsvriendelijk is, op voorwaarde dat je onkruidvrij start, de planten dicht bij elkaar plaatst en de juiste grondbedekking voorziet. Stappen die Peter Ons met toewijding heeft ondernomen om tot dit prachtige resultaat te komen.

In tegenstelling tot klassieke tuinen waarbij je de borders vanop afstand bekijkt, is het bij een prairietuin de bedoeling om tussen de beplanting te lopen om de pracht van de bloemen, vlinders en andere insecten te bewonderen. In elk seizoen heeft deze tuin iets bijzonders te bieden. Van de voorjaarsbloembollen over de verwilderingsbloemen die kleur geven aan de lente, tot de echte prairieplanten die eind mei en begin juli op gang komen. De asters bloeien dan weer laat in het seizoen en blijven tot aan de eerste vorst. Daarna krijgt deze tuin een prachtig herfst- en wintersilhouette met veel bruintinten. Zachte zilverkleurige halmen en zaaddozen van bv. Phlomis russeliana of Veronicastrum virginicum ‘Fascination’ zorgen in die periode voor een leuk accent.

Peter Ons won de bronzen medaille in de categorie ‘Tuinen tussen 250 en 1000 m²’ in de wedstrijd ‘De Vlaamse Tuinaannemer 2023-2024’.

www.prairietuin.be