KCAP & Felixx winnen Habitat award voor beste openbare ruimte

De Nederlandse bureaus KCAP Architects & Planners en Felixx landschapsarchitecten hebben de Habitat Award voor ‘Beste ontwerp residentiële openbare ruimte‘ gewonnen voor het project Jaanila Country in de regio Leningrad (St. Petersburg, Rusland).

KCAP is in België bekend voor het masterplan voor NEO Brussel op de Heizel, met het nieuwe Eurostadium voor Euro 2020.


Jaanila Country is een 42 ha groot gebied voor 9000 nieuwe bewoners. “Jaanila Country is gebaseerd op een bijzondere interactie tussen bebouwde omgeving en het landschap” zegt Ruurd Gietema, stedenbouwkundige en partner van KCAP. “Het concept komt voort uit de Europese planningstraditie van grote parken tussen woon- en werkgebieden.”Alle nodige voorzieningen van de afzonderlijke woonclusters zijn gebundeld in een publiek park voor de hele wijk. Alle buurten grenzen aan dit centrale groen. Daardoor ontstaat een publieke ruimte die op meerdere schaalniveaus binnen de stad functioneert. Het park verankert Jaanila country niet enkel in het stedelijk gebied, maar ook in het omliggende boslandschap. Het park krijgt een natuurlijk karakter waarin de stedelijke functies worden verweven. De groene kern is de gezamenlijke identiteitsdrager van de omliggende buurten.

“De randen van het park worden behandeld als overgangszones in plaats van grenzen, waardoor er bijzondere relaties ontstaan tussen het park en de woonclusters,” zegt Michiel van Driessche, landschapsarchitect bij Felixx. “Aan de westkant als een formele boulevard met groenblijvende dennenbomen die voor een blijvende ervaring in elk seizoen zorgen. Aan de oostkant als een informeel wandelpad, aan weerszijden beplant met bloeiende struiken en bomen, waardoor beeld en beleving constant veranderen. De twee randen zijn verbonden door een netwerk van paden, waardoor het park onderdeel wordt van de dagelijkse wandelroutes van de bewoners.”

Het park wordt geactiveerd door het bundelen van functies en voorzieningen die anders in de binnentuinen  worden gecentraliseerd. Sportvoorzieningen worden gecombineerd tot sportclusters en vormen samen met de kinderdagverblijven buurtbestemmingen in het park. Speelgebieden zijn verweven in het 3-dimensionale parklandschap. Grasheuvels met speeltoestellen worden afgewisseld met laagtes, die als wadi tijdelijk water vasthouden. Bijzonder ontworpen pleinen langs de boulevard in het westen, en houten pieren langs het wandelpad in het oosten, verbinden de woonbuurten met het park. Het doel van het park is het creëren van een publieke ruimte, die kan gebruik worden gedurende het hele jaar, en in elk seizoen een feërieke beleving biedt.”