Japanse Tuin Hasselt / Chrysantenfestival

Het jaarlijks hoogtepunt van de herfst in de Japanse Tuin van Hasselt is het chrysantenfestival – Kiku Matsuri van 17 tot 25 oktober. Tijdens dit festival is de chrysant de leidraad waarlangs bezoekers hun weg vinden door de tuin.

 


Voor editie 2020 genaamd ‘Haiku in Bloom’ werd een beroep gedaan op letterkapper Jos Geusens en kunstenaar Tom De Houwer van Tom Bloom.

Een haiku is een van oorsprong Japanse dichtvorm. Het is een kort, niet-rijmend gedicht waarvan de eerste regel 5, de tweede 7 en de derde regel weer 5 lettergrepen telt.  De basis van een haiku is de zintuiglijke ervaring van de dichter, soms gelinkt aan en geïnspireerd door zen.   Voor ‘Haiku in Bloom’ zijn een 10-tal Haiku’s gekozen.

Letterkapper Jos Geusens creëert letters die passen bij een tekst en bij de structuur van een steen.  De schikking van de letters, het kappen zelf, de confrontatie met de materie, de steen die weerbarstig of hard is en een eigen klank heeft, het spel van licht en schaduw, teksten krijgen letterlijk en figuurlijk een andere dimensie.

Tom De Houwer is als creatief coördinator en mentor gekozen.  Zijn Internationale studenten zullen enkele mooie designs aanleveren bij de werken van steenkapper Jos Geusens. Zoals de haiku zijn regels heeft, heeft ook Tom De Houwer zijn regel: “Less is More”, dit is bovendien de gemeenschappelijke noemer van het “Zen” component, garant voor eenheid en harmonie, net zoals de Japanse Tuin.

Regine Motmans (Bloom Up) en Els Claes (Ikebana) zullen zorgen voor de verdere aankleding van de Japanse Tuin.