© Fedagrim

Inzetten op herstelling is kiezen voor een duurzamere toekomst: een pleidooi voor btw-verlaging

Onze planeet kreunt onder het gewicht van consumptie. We worden steeds meer bewust van de noodzaak om duurzamer te leven en te consumeren. Een cruciale stap in deze richting is het herwaarderen van herstelwerkzaamheden. Reparaties stimuleren boven almaar nieuwe goederen kopen, is niet alleen een economische keuze, maar ook een essentiële stap naar een duurzamere toekomst voor ons allemaal.


In het streven naar een groenere economie is het van cruciaal belang dat we consumenten aanmoedigen om vaker te kiezen voor herstelling in plaats van dingen die stuk zijn weg te gooien. Een belangrijke barrière voor veel mensen is daarbij de prijs. Het herstellen van kapotte apparaten of beschadigde kledingstukken is soms duurder dan iets nieuws te kopen. We zien dit bijvoorbeeld in de sector van de tuinmachines, maar het kan ook breder bekeken worden. Een belastinghervorming kan een stimulerende rol spelen om daarin verandering te brengen.

© Fedagrim

Door het btw-tarief voor herstellingen van tuinmachines te verlagen van 21 procent naar 6 procent, kunnen we herstelwerkzaamheden financieel aantrekkelijker maken voor consumenten

Door het btw-tarief voor herstellingen van tuinmachines te verlagen van 21 procent naar 6 procent, kunnen we herstelwerkzaamheden financieel aantrekkelijker maken voor consumenten. Deze maatregel zou herstelbedrijven een competitief voordeel geven ten opzichte van de aanschaf van nieuwe machines. De bestaande sectoren met een verlaagd btw-tarief van 6 procent, zoals bijvoorbeeld bij de herstelling van fietsen, bewijzen dat een lagere belasting ertoe bijdraagt om duurzame praktijken te bevorderen.

Waarom een lagere btw op herstellingen?

Ten eerste helpt een lagere btw op herstellingen de levensduur van producten te verlengen. In plaats van kapotte spullen onmiddellijk weg te gooien en te vervangen, zullen mensen eerder geneigd zijn om hun bezittingen te (laten) herstellen. Dit leidt tot minder afval en een verminderde druk op natuurlijke hulpbronnen, omdat de productie van nieuwe goederen aanzienlijk meer grondstoffen en energie vereist dan reparaties.

Ten tweede kan deze belastinghervorming lokale economieën stimuleren en kritieke grondstoffen veiligstellen. Herstelwerkzaamheden zijn vaak kleinschalig en lokaal georiënteerd, waardoor ze banen creëren en de economische veerkracht van gemeenschappen versterken. Lokale herstelbedrijven floreren, terwijl ambachtslieden en technici worden aangemoedigd om hun vaardigheden te behouden en ze door te geven aan toekomstige generaties. Kritieke grondstoffen uit bijvoorbeeld batterijen blijven zo langer in gebruik en hoeven niet gerecupereerd te worden.

Bovendien kan het verlagen van de btw op herstellingen innovatie in de herstelsector aanmoedigen. Bedrijven worden gestimuleerd om efficiëntere en duurzamere reparatiemethoden te ontwikkelen, wat uiteindelijk kan leiden tot nieuwe technologieën en praktijken die de hele industrie ten goede komen.

Voordelen wegen zwaarder

Natuurlijk roept deze voorgestelde hervorming vragen op over de inkomsten van de overheid. Het is echter belangrijk om te erkennen dat de voordelen op lange termijn zwaarder wegen dan de tijdelijke daling in belastinginkomsten. Een duurzamere economie betekent een gezondere planeet, betere werkgelegenheid en een meer gebalanceerde samenleving. Bovendien is er een terugverdien-effect dankzij de extra uren die de herstellers presteren.

In de strijd tegen de klimaatverandering en de overmatige consumptiecultuur is het hervormen van het btw-stelsel op herstellingen van 21 procent naar 6 procent een cruciale stap voorwaarts. Het zou herstelwerkzaamheden niet alleen aantrekkelijker maken voor consumenten, maar ook bijdragen aan een duurzamere, groenere en veerkrachtigere samenleving voor ons allemaal. Het is tijd om te investeren in herstel, niet alleen voor onze economieën maar ook voor onze planeet.

© Fedagrim

Het is tijd om te investeren in herstel, niet alleen voor onze economieën maar ook voor onze planeet.

Misschien is het wat makkelijk om als federatie voor een btw-hervorming te pleiten voor onze sector, dat klopt. We kunnen alleen maar stellen dat deze maatregel een veel grotere impact zal hebben dan de repairindex en de duurzaamheidsindex voor elektrische grasmaaiers en andere elektrische toepassingen. Indien er geld gezocht wordt om dit budgetneutraal te maken, kijken wij naar de diverse subsidies op fossiele brandstoffen. Daar kan aan een uitdoving gewerkt worden, mocht er vanuit het beleid interesse zijn. Bij een verlaging van het btw-tarief naar 6 procent, stellen we voor om allereerst te focussen op de herstelling van elektrische tuinmachines. Zo dragen we ook bij aan de elektrificatie en verduurzaming van het machinepark.


Tekst: Hans Verstreken, coördinator Federatiewerking Fedagrim
Beeldmateriaal: Fedagrim