Husqvarna introduceert nieuwe generatie kettingzagen

Husqvarna presenteert haar krachtigste 70cc kettingzaag ooit. De nieuwe kettingzaag 572 XP is vanaf begin 2018 verkrijgbaar. Ze is het topmodel van de nieuwe generatie kettingzagen met benzinemotor.

Zelfs bij het gebruik van lange zaagbladen haalt de Husqvarna 572 XP 12 procent meer zaagcapaciteit dankzij meer vermogen per kilogram,  betere koeling en sterkere luchtfiltering. Het maximale toerental van de nieuw ontwikkelde motor overtreft dat van de vorige generatie kettingzagen. De motor reageert bovendien sneller wanneer het toerental wordt opgevoerd of verlaagd. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat een boomstam sneller van takken ontdaan kan worden.


Meer vermogen

Het slimme ontwerp van onder meer de krukas en de geluidsdemper, samen met een betere gewichtsverdeling in de machine, resulteert in een optimaal vermogen per kilogram. Het totale gewicht bedraagt 6,6 kg met een vermogen van 4,3 kW. Dat is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de huidige generatie kettingzagen. De nieuwe 572 XP heeft een 20 procent grotere koelcapaciteit, onder meer dankzij een innovatief hitteschild en een geoptimaliseerde luchtstroom. Het zogenoemde ‘soft cut out’-systeem vermindert de inwendige druk in het motorblok en voorkomt zo dat de motor over zijn toeren draait. De nieuwe motor zorgt voor meer vermogen, betere prestaties en een langere levensduur.

De luchtfilter van de 572 XP heeft een groter oppervlak voor een lange gebruiksduur en moet daardoor minder vaak gereinigd worden. Dankzij het verbeterde afdichtingssyteem komen bovendien schurende deeltjes niet in de verbrandingskamer terecht en gaat de motor langer mee.

Automatische afstelling

Het gepatenteerde AutoTune-systeem zorgt voor een nog snellere aanpassing van het lucht- brandstofmengsel. De carburateur wordt steeds automatisch afgesteld waardoor bij veranderende zaagomstandigheden gewoon doorgewerkt kan worden. Daarnaast zorgt het systeem voor een flinke emissiebeperking en is de motor beter beveiligd tegen oververhitting.

X-Cut zaagketting

De nieuwe generatie kettingzagen zijn standaard voorzien van een X-Cut ketting. De ketting bestaat uit vijf onderdelen: beiteltand, verbindingsschakel, veiligheidsschakel, aandrijfschakel en klinknagel. Deze onderdelen zijn zorgvuldig verbonden tot een trillingsarme zaagketting die minder vermogen vergt van de machine dan standaard zaagkettingen. De X-cut garandeert langdurige scherpheid, hoog zaagrendement, uitstel van tussentijds spannen en een hoge mate van duurzaamheid.

Extra’s

De nieuwe generatie kettingzagen van Husqvarna hebben daarnaast de volgende kenmerken:

• Het antitrillingsysteem vermindert de vermoeidheid van armen en handen

• De brandstof- en oliedop zijn eenvoudig te openen en te sluiten, zelfs met 
winterhandschoenen

• De luchtinjectie filtert 98% van het stof

• Een betere spaanuitwerping voorkomt verstopping

• De voorste beugelgreep zit 10 mm dichter bij het zwaartepunt voor een betere controle

• Er zijn optionele verwarmde handgrepen voor gebruik van de kettingzaag in koude 
omstandigheden

• Er is een slijtvaste velrichtinglijn ingegoten in de machinebehuizing

• Er is een rubberen greepbekleding voor een veilige en goede grip

• Er is een transparante brandstofpeilindicator

Verkrijgbaarheid

De nieuwe kettingzagen zijn vanaf het voorjaar van 2018 verkrijgbaar in België. De verkoopadviesprijs voor de Husqvarna 572 XP start vanaf € 1.090,08 (exclusief btw). Kijk voor meer informatie en een dealeroverzicht op www.husqvarna.com/be.