© Hugo Maes Boomkwekerij

Hugo Maes Boomkwekerij: Van passie naar gezonde obsessie

Sinds 1985 legt Hugo Maes bv zich toe op het kweken van een ruim aanbod aan vaste planten. Nu is de hoofdzaak het kweken van Quercus ilex.

Eigen kweek

Met deze beslissing geeft Hugo Maes gevolg aan een passie, die we nu zelfs als een gezonde obsessie kunnen omschrijven. Eénmaal per jaar trekt Hugo naar het zuiden van Europa om er rijpe eikels te sprokkelen, die hij in eigen land verder opkweekt tot gezonde en bijzonder resistente planten. Ze zijn optimaal aangepast aan ons klimaat, onze bodem én bovendien winterhard tot wel min 18 °c.


Een sierlijk gestructureerde tuin

Hagen en massieven zorgen voor een blijvende en boeiende structuur in elke tuin, ook tijdens de winter. Bovendien kunnen ze op veel manieren gesnoeid worden, van indrukwekkende massieven tot decoratieve wolken en van strakke hagen tot natuurlijke windkeringen en tuinomheiningen. Ook in ons zoute kustklimaat doet de Quercus ilex het bijzonder goed. Het mooi gevormde en groenblijvende blad draagt zeker bij tot hun stijgende populariteit, zowel bij particuliere tuinbezitters als bij tuinarchitecten en -aanleggers.

Om massieven aan te planten zijn de kleinere maten 30/40 en 40/50 ideaal, met 3 planten per lopende meter. Voor de contouren en het opvullen, voorziet men best 7 planten per vierkante meter.

Voortuin met Quercus Ilex van Boomkwekerij Hugo Maes
Quercus Ilex © Hugo Maes Boomkwekerij

Voor elke toepassing

Door de plagen van de laatste jaren is de resistente Quercus ilex inmiddels uitgegroeid tot een waardige vervanger van buxusbollen, buxusmassieven en buxushagen, al dan niet grofbladig. Ook wordt steeneik steeds meer gebruikt als alternatief voor hulsthagen en haagbeuk. Quercus ilex doet het tevens bijzonder goed als onderbeplanting en als onderhoudsarme aanplanting op bermen. De kleinere variant, Quercus Coccifera, is dan weer ideaal als bodembedekker. Steeneik vergt maar weinig op vlak van zorg en onderhoud: een jaarlijkse kalkgift en twee snoeibeurten volstaan voor een blijvend mooi resultaat.

Sinds 1985 legt Hugo Maes bv zich toe op het kweken van een ruim aanbod aan vaste planten. Nu is de hoofdzaak het kweken van Quercus ilex.
Oprit © Hugo Maes Boomkwekerij

Resistent als geen ander

Onze traditionele hagen krijgen steeds meer af te rekenen met allerhande ziektes en aantastingen. Denken we maar aan de buxusmot en de taxuskever. Hierdoor is de vraag naar resistente aanplantingen groter dan ooit. Mede door de stevige bladstructuur kan Quercus ilex hier het hoofd aan bieden.

Steeds meer krijgen we te maken met klimatologische extremen. Hevige regenval wisselt af met verzengende hitte en droogte. Veel plantensoorten hebben het daar lastig mee, maar niet de steeneik. Quercus ilex voelt zich goed in ons klimaat en onze bodem, zolang de ondergrond maar kalkrijk en doorlatend genoeg is.

Intussen werpt deze passionele specialisatie van Hugo Maes volop zijn vruchten af. Bij ons en ook vanuit de ons omringende landen vinden de groenprofessionals steeds vlotter hun weg naar het West-Vlaamse Waregem. Meer en meer tuinarchitecten en tuinaanleggers planten ook in hun eigen tuin Quercus ilex aan en dat wil natuurlijk wat zeggen.

Kwekerij Hugo Maes
Sprietestraat 251
8792 Waregem-Desselgem
+32 (0)56 71 10 97
[email protected]

www.vasteplantenhugomaes.be