Hosta- en agapanthuskweker Ignace van Doorslaer overleden

Op Kerstdag 2017 overleed Ignace van Doorslaer de ten Ryen. Hij was 86 jaar. Na eerst furore te hebben gemaakt met zijn veredelingswerk met hosta’s, schakelde hij in de jaren tachtig over op agapanthussen.

 


Voor velen was Ignace van Doorslaer een vertrouwd figuur op de talrijke tuindagen in binnen- en buitenland waar hij jarenlang uitblonk, eerst met zijn hosta’s, later met zijn agapanthussen. Men kan gerust zeggen dat hij die twee plantengeslachten bekend heeft gemaakt bij Belgische plantenliefhebbers.

Een van zijn favoriete creaties was Agapanthus ‘Sylvine’, genoemd naar zijn dochter. Het is een zeer bloemrijke en laatbloeiende variëteit met grote, diepblauwe bloemen op een rechte stengel van 80 cm hoog.

 

 

Ignace kreeg de liefde voor planten van huis uit mee. Zijn ouders waren bekende orchideeënkwekers, een teelt die hij zo lang mogelijk verderzette tot de olieprijzen dat onmogelijk maakte en hij besloot om hosta’s en agapanthussen te kweken in de oude serres in Melle-Gontrode.

Het was altijd een genoegen om hem te ontmoeten en hem met tintelende ogen te horen praten over zijn planten. Hij was een innemende, vaderlijke figuur met een groot gevoel voor humor en met de ouderwetse charme van een Engelse gentleman.