Het boek “Metropolitane landschapsarchitectuur” wint Literaire prijs ‘René Pechère’ 2014

Naar analogie met de tweejaarlijkse Prix René Pechère, die een Franstalig boek bekroont, heeft de Bibliotheek René Pechère in 2014 voor de tweede maal de tweejaarlijkse René Pechère Prijs voor het beste Nederlandstalig boek over tuinkunst en landschapsarchitectuur uitgereikt aan Clemens Steenbergen en Wouter Reh. 

Deze prestigeuse uitreiking vond vorig weekend plaats in het kasteel van HEX in aanwezigheid van oa. graaf en gravin Ghislain d’Ursel,


metropolitane-landschapsarchitectuurGeen stad zonder landschap, geen landschap zonder stad. Het oorspronkelijke landschap weerspiegelt zich altijd in de vorm van de stad.

De auteurs Clemens Steenbergen en Wouter Reh peilen naar het ontstaan van de architectonische samenhang tussen de stad en het landschap en naar de bijzondere ontwikkelingen en hoogtepunten die hierin aan te wijzen zijn. Metropolitane landschapsarchitectuur is het sluitstuk van de Trias Architectonica met Architectuur en Landschap (2003), Zee van Land (2005) en de Polderatlas van Nederland (2009).

Het boek schetst het ontwerp van het stedelijk landschap vanaf de renaissance tot de jaren 1920. De voorbeelden omvatten stedelijke landschappen en parken van Rome, Parijs, Londen, Berlin, New York, Amsterdam, Barcelona, Boston, Hamburg, Frankfurt en Keulen. Meer dan 500 tekeningen, kaarten en illustraties brengende architectuur van het stedelijk landschap voor het eerst systematisch in beeld. Dit opent een nieuwe verrassende kijk op de rol van het landschap in de vorming van de hedendaagse metropool.

Titel – Metropolitane landschapsarchitectuur. Stedelijke parken en landschappen
Auteur –  Clemens Steenbergen, Wouter Reh
Uitgever – Thoth (2011)