Grote partij buxus gestolen bij kwekerij Herplant

Boom -en plantenkwekerij Herplant in Beerse is op zoek naar tips over de 750 buxus-bollen die vorige week van hun veld werden gestolen. Dieven gingen aan de haal met de duurste planten uit het gamma, in totaal goed voor 16.700 euro. “Maar die Buxus-bollen op stam zijn ons handelsmerk en dus traceerbaar”, hoopt zaakvoerder Didier Hermans.

Vermoedelijk reden de dieven over de buurpercelen tot bijna aan de omheining van Herplant. De draad knipten ze door en vervolgens namen ze hun tijd om 500 buxus-bollen op stam en nog eens 250 buxus-bollen te stelen. De daders wisten heel goed waarmee ze bezig waren. Ze namen enkel de buxus-bollen mee waarvan sommige reeksen al 12 jaar oud zijn. Net de duurste planten uit het veld van Herplant.


 

Handelsmerk

“Wij zijn in Europa één van de weinigen die buxus-bollen in pot kweken. Dat is zowat ons handelsmerk en voor kenners dus traceerbaar. Omdat de wortels anders gevormd zijn dan buxussen die in volle grond gekweekt worden”, vertelt Hermans. “Ik veronderstel dat de dieven deze hoeveelheid willen verkopen en als ze dat doen, zal het via internet, op marktjes of via handelaars gebeuren. Op dat moment is de kans groot dat een collega-kweker of iemand die ons kent, de boompjes tegenkomt. Zo hoop ik dat we alsnog een tip krijgen en bij de daders uitkomen.”

Bron: HLN