Gent / Groendaken met biodiversiteit

Groendaken met biodiversiteit als meerwaarde bij projectontwikkeling. Dat was de betrachting van landschapsarchitect Lieven Vereecke bij de Residentie Da Vinci  in Gent.
Residentie ‘Da Vinci’ is uniek gelegen in het centrum van Gent tussen de Coupure en de Bijloke site. Het project omvat meergezinswoningen, kantoren en een winkelpand.

Landschapsarchitect Lieven Vereecke werd vroegtijdig bij het bouwproject betrokken om de groendaken op de verschillende niveaus kwalitatief in te richten: een gelijkvloerse daktuin boven ondergrondse keldergarage, intensieve groendaken op niveau +1 en extensieve groendaken op niveau +4.


Het idee bestond erin om af te stappen van het klassieke extensieve groendak maar alle groendaken in te richten als intensieve betreedbare groendaken. Hierdoor vormen deze buitenleefruimtes een meerwaarde bij de woon en kantoorgelegenheden. De materiaalkeuze en vormgeving speelt in op de architectuur. Door aangepaste substraten te voorzien en op maat gemaakte verhoogde plantzones kon een rijk assortiment aan vegetatie aangeplant worden. Bloeiende heesters, vaste planten, kruiden en bloembollen bevorderen immers de biodiversiteit in deze mooie stadsomgeving.

 

Bouwheer: Hoprom bvba

Landschapsarchitect: Lieven Vereecke, Tielt

Aannemer: Vermandele bvba

Materialen: Disaghor/Dockx, Gravelart, Ebema