Gent / Demo Groendak op treinwagon

In de Voorhaven van Gent staat sinds mei 2015 een treinwagon met een demo groendak dat toegankelijk is voor het publiek. De Stad Gent wil met deze demo Gentenaars, bedrijven, aannemers en architecten informeren over de mogelijkheden van een groendak. 

Want groendaken zijn ideaal om ons aan te passen aan het veranderende klimaat. Ze houden water vast als een spons, en geven verkoeling op hete zomerdagen.


Waterberging
De wagon vormt een doorsnede van een mogelijk groendaklandschap. Nieuw aan dit groendak is dat men speelt met de substraatdikte. De inrichting van de groendakwagon laat zien dat er verschillende soorten beplanting en verharding gerealiseerd kunnen worden. De wagon vormt daarmee een doorsnede van een mogelijk daklandschap.

Onder het groendak is een waterbergende laag opgebouwd met behulp van kratten. Deze kunnen een grote hoeveelheid regenwater (135 l/m²) opslaan en terug beschikbaar stellen voor de planten tijdens drogere perioden. Dit concept kreeg de naam ‘Polderdak’ en wordt in Nederland al toegepast. De realisatie van het demoproject kwam tot stand in samenwerking met De Dakdokters en Permavoid Limited uit Nederland.

Meer info vindt op de website van Klimaatstad Gent.