Future Green City 2015 Innovatieprijs

HIP Groen beschoeiing type Gouda, een duurzaam alternatief voor hardhouten beschoeiing, heeft de eerste Future Green City 2015 Innovatieprijs gewonnen.

 


De Future Green City 2015 Innovatieprijs is een aanmoedigingsprijs voor bedrijven die aantonen dat innovatie voor een duurzame, leefbare, groene en toekomstbestendige stad nodig én mogelijk is. Het gaat hierbij om producten, technieken en/of diensten. De inzendingen worden beoordeeld door een professionele jury.

 

1e prijs

HIP Groen beschoeiing type Gouda, een duurzaam alternatief voor hardhouten beschoeiing

In samenwerking met de gemeente Gouda heeft HIP Groen een duurzaam en betaalbaar alternatief ontwikkeld voor hardhouten beschoeiing. In de HIP beschoeiing worden twee duurzame materialen gecombineerd, namelijk Europees naaldhout en volledig gerecycled kunststof HDPE. HDPE wordt alleen toegepast waar het technisch noodzakelijk is, namelijk in een beperkte zone rondom het waterpeil. De beschoeiing gaat tenminste 50 jaar mee t.o.v. 25 jaar bij een traditionele hardhouten beschoeiing.

 

hip_groen
www.hipgroen.nl

 

2e prijs

Hydrorock® infiltratieblokken als oplossing voor wateroverlast en voorkomen van verdroging.

De Hydrorock® infiltratieblokken bestaan uit blokken steenwol, geproduceerd uit het vulkanische gesteente basalt, omhuld met een filterdoek. Ze worden ondergronds geplaatst om overtollig regen- en oppervlaktewater te absorberen en te draineren. Het is een sterk natuurlijk materiaal dat 90% van haar volume kan absorberen. Verder zijn de blokken bestand tegen erosie door wortel ingroei zodat infiltratie en drainagefunctie decennialang in tact blijft.

Hydrorock
www.hydrorock.com

 

3e prijs

AIR Variator 100, een onkruidbestrijdings-werktuig

De AIR Variator 100 werkt zowel preventief als repressief  en bespaart tot 70% van de eigen energie door deze te hergebruiken, beter bekend als het ‘hetelucht recycling’ principe. De hitte wordt zo diep mogelijk tussen de wortels gestuwd. Eventueel aanwezige onkruidzaden worden tijdens het proces losgeblazen en in de cyclus gebracht en verbrand. De machine heeft een regelbare luchtstroom naar links, rechts of in de lengterichting. Hierdoor worden gevelhoeken en obstakels in één werkgang bewerkt en nabewerking wordt beperkt tot een minimum.

weedcontrol
www.weedcontrol.nl

 

Andere genomineerden

 

• Aquaflow® Geothermal, duurzame waterbergingssysteem verwerkt in wegfundering

D.m.v. het waterbergingssysteem Geothermal van Aquaflow® kan via een (parkeer)terrein energie geleverd worden aan gebouwen. Twee duurzame technieken worden gecombineerd, waardoor een zeer betaalbare mogelijkheid ontstaat om gebouwen met een grotere energievraag (> 100 KW) te voorzien van warmte en koude en van voldoende waterberging. Het systeem bestaat uit een waterbergende wegfundering die wordt opgebouwd met steenslag. Het thermische deel bestaat uit een PE leiding in thermogranulaat (fijne steenslag) met daaronder een folie of een geotextiel. Een vergunningsaanvraag is niet nodig.

aquaflow20c
www.aquaflow.nl

 

• Bleijkobright®, duurzame reflecterende stenen en banden.

Nederland en België behoren tot de landen met de hoogste lichtvervuiling van Europa. Bleijkobright® producten zijn een duurzame, kostenbesparende oplossing. De speciaal ontwikkelde producten zijn voorzien van Luxovit en worden vervolgens gestraald. Door deze bewerking ontstaat een optimale lichtreflectie van verhardingen zonder dat er verblinding optreedt. Door de verhoogde reflectie is minder licht nodig voor het verkrijgen van een gelijkwaardige luminantie. Lichtmastafstanden kunnen worden vergroot en/of het vermogen van de lichtbron kan verlaagd worden. Dit resulteert in energiebesparing en CO2 reductie.

Bleijko
www.bleijko.com

 

• Urbanscape groendak systeem met een zeer hoge waterbuffer capaciteit  

Knauf Insulation en BVB Substrates hebben een lichtgewicht groendak-systeem ontwikkeld met een zeer hoge waterbuffer capaciteit. Het Urbanscape groendak is voorzien van 3 lagen: de drainage, het substraat en de vegetatie. Het substraat is samengesteld uit lange steenwol vezels voor compactheid en stabiliteit. Verder is het een goed groeimedium en zorgt het voor uitstekende wateropname en watervasthoudendheid (25 liter water per M2). Het verzadigde gewicht van het totale systeem komt op slechts 44kg/M2. De in-house ontwikkelde PET-Tool (Perfomance Evaluation Tool) maakt de energie- en waterprestaties van het groendak inzichtelijk.

Urbanscape_1
www.bvb-substrates.nl

 

• Drainflow voor waterdoorlating
Drainflow van Bylandt is een waterpasserende straatbaksteen waar ca. 40% meer water langs passeert dan bij een normale Keiformaat straatbak­steen. Zo creëren gemeenten en landschapsarchitec­ten een duurzaam en waterpasserend wegdek dat zich thuis voelt in Nederland straatbaksteenland. Drainflow is een op­lossing voor de steeds hevigere regenval. Het hemelwater wordt ter plekke afgekoppeld, zonder aanleg van een apart en kostbaar riool. De straatbakstenen hebben een levensduur van gemiddeld 125 jaar, worden voor 90% hergebruikt en zijn KOMO en DUBOkeur gecertificeerd.

bylandt
www.bylandt.com

 

• Substrado® Stadstuin, duurzame en vruchtbare aarde voor je vierkante meter tuin

Den Ouden heeft in samenspraak met Transfarmers en StadseBoeren voor verschillende stadslandbouwprojecten de Substrado® Stadstuin ontwikkeld; vruchtbare aarde voor je vierkante meter tuin. Dit duurzame substraat is gemaakt van 100% herwinbare grondstoffen. De witte korrels in het substraat zijn gepofte vulkanische kleimineralen die herwonnen worden uit de glastuinbouw. De houtjes en compost worden gemaakt van snoeiafval en het kokosgruis komt van kokosnoten. Uiteindelijk is een substraat ontstaan wat rijk is aan voeding en veel water kan bufferen. Door de grovere structuur blijft het substraat voor een lange periode open.

den_ouden_-substrado_stadstuin
www.denoudengroep.com
 

• Echte Energieprestatie keurmerk voor inzicht in energievraag ruimteverwarming

PassiefBouwen.nl heeft de Stichting Echte Energieprestatie opgericht. Deze stichting gaat certificaten afgeven die inzicht geven in de echte energievraag voor ruimteverwarming van gebouwen in kWh/m2 per jaar. De berekende EPG (Energie Prestatie Gebouwen), die bij de bouwaanvraag moet worden overlegd, is echter geen maat voor de energiebehoefte. Dit leidt o.a. tot woningen waar een onnodige hoge energiebehoefte wordt goedgepraat met PV-panelen. Daardoor wordt in het stookseizoen een onnodig hoog beroep gedaan op fossiele energie. Met deze certificaten is gebleken dat de echte energievraag zeer betrouwbaar kan worden voorspeld.

EchteEnergiePrestatie2
www.passiefbouwen.nl

 

• Thuiscomposteren om milieudruk te verlagen
Het overgrote deel van het huishou­delijk afval bestaat uit GFT-afval. Dit is een zware (milieu-)belasting voor de leefbare stad want het moet worden opgehaald om ver­volgens tot compost te worden verwerkt. Thuiscomposteren van Ecote biedt mogelijkheden aan gemeentes, volkstuinders, stadstuinders en liefhebbers om het groenafval op locatie te verwerken. De Module 100/100 is de eer­ste modulaire en uitbreidbare compostbak op de markt en is gemaakt van gerecycled (particulier) kunststof afval. Het zelf verwerken van tuinafval in een bak van gerecycled kunststof draagt bij aan de normalisering van duurzaam bezig zijn.

ecote
www.ecote.nl

 

• MS 25 ECO, een milieuvriendelijke MS Polymeer bouwafdichtingskit
De MS25 ECO is een professionele CE ISO 11600-F25-LM gecertificeerde MS Polymeer bouwafdichtingskit, op basis van 50-85% gecertificeerde biogebaseerde grondstoffen die afkomstig zijn uit afval van landbouwgewassen (i.p.v. aardolie-gebaseerde grondstoffen). De kit hardt uit door reactie met luchtvochtigheid en bevat 0% vluchtige organische componenten (VOC’s), 0% oplosmiddelen, is tin- en ftalaatvrij. Daarnaast heeft de kit een goede, blijvende hechting, is goed gelijkmatig verspuitbaar, heeft een lage krimp, kan eenvoudig glad afgestreken worden en is overschilderbaar, zelfs met alkydharslakken.

Novatio
www.novatio.com

 

• Robotmaaier op zonne-energie    

Robotmaaier.com heeft een100% duurzame oplossing ontwikkeld voor het laden van een Robotmaaier op zonne-energie. Het laadstation van de robotmaaier genereert middels een lichtpaneel stroom die opgeslagen wordt. De robotmaaier heeft geen externe stroomaansluiting nodig en is volledig selfsupporting. Hierdoor kan de robotmaaier en laadstation nu overal geplaatst worden op golfbanen, fairways en op voetbalvelden waar normaal geen 220 volt aanwezig is. Via lichtenergie elektriciteit opwekken betekent milieuvriendelijk en lagere energie nota’s.

robotmaaiercom
www.robotmaaier.com
 

• Natureline, een dakopbouwsysteem bestaande uit hernieuwbare bioplastics 

ZinCo heeft een duurzaam concept voor groendaken ontwikkeld; Natureline. Dit milieuvriendelijke dakopbouwsysteem heeft een drainage- en waterbufferingselement dat is samengesteld uit volledig hernieuwbare bioplastics. Het drainage-element in de Natureline-serie is gemaakt van voornamelijk rietsuiker. De bescherm- en filtermat in de serie bestaat voor het grootste deel uit door bacteriën gefermenteerd maïszetmeel. Dit materiaal is niet alleen sterk, maar is ook goed biologisch afbreekbaar.

zinco
www.zinco.nl