Foodmet Anderlecht krijgt dakboerderij

Op het dak van de Foodmet aan het slachthuis van Anderlecht is men begonnen met de aanleg van van een 4.000 vierkante meter grote dakboerderij. De helft daarvan wordt een moestuin, de andere helft een overdekte aquaponics-installatie waar tilapia zal gekweekt worden. Een Europese primeur wat stadslandbouw betreft.

 


BIG, (Building Integrated Greenhouse), het bedrijf achter de dakboerderij, is een vennootschap opgericht door Lateral Thinking Factory Development dat ECF en TZervice integreert. De eerste vertegenwoordigt 2 evenwaardige operationele aquaponie stadsboerderijen, één in Berlijn, de andere in Bad Ragaz, de tweede speler is een bedrijf gespecialiseerd in innovatie op het vlak van voeding en landbouw. BIG wil op termijn op nog vijf nieuwe locaties in het Brusselse soortgelijke installaties uit de grond stampen en plant ook vestigingen buiten Brussel.

De site van Abattoir in Anderlecht werd door BIG bvba uitgekozen omwille van de unieke ligging binnen de Europese hoofdstad, en bovendien binnen een kanaalzone in volle ontwikkeling. BIG huurt het dak en neemt de exploitatie van de Urban Farm op zich. Een economisch business model (Aquaponie, een samentrekking van AQUAcultuur  en hydroPONIE, fruit, groenten en vis) dat voorziet in viskweek (Aquacultuur) gecombineerd met hydrocultuur (kweken van planten in water) waar groenten, fruit en kleine micro-greens geproduceerd worden. In totaal wordt gemikt op dertig ton vis per jaar en honderdduizenden bakjes groenten, genoeg om zeker 500 families te bevoorraden met verse producten.

Er is ook een restaurant met terras op het dak voorzien waar een deel van de oogst wordt geserveerd.

 

foodmet-urban-farm

www.abattoir.be