Floralux opent tweede vestiging in Limburg

Het tuincentrum ’t Serreke in Ham heeft plaats gemaakt voor een enorm winkelcomplex van 15.500m², bijna 3 maal groter dan de huidige winkeloppervlakte. Het nieuwe complex, de tweede vestiging van tuingigant Floralux uit het West-Vlaamse Dadizele, is meteen het grootste tuin- en decoratiecentrum van Limburg.

De nieuwe vestiging in het Limburgse Ham wordt een weerspiegeling van wat te vinden is bij Floralux in Dadizele, in combinatie met de sterktes en de eigenheid van ’t Serreke. Het project, goed voor een investering van 12 miljoen euro, zal werkgelegenheid bieden aan 30 extra werknemers. 15.500 vierkante meter bebouwde oppervlakte herbergt een overvloed aan buitenplanten, tuindecoratie, kamerplanten en dieren.


Architectenbureau Schepens uit Dadizele stond in voor het ontwerp en de coördinatie op de werf. Uitbundige groenaanleg geeft de vele bezoekers een voorsmaakje van het eigenlijke tuincentrum. Naast een stockageruimte voor de ontvangst van de goederen, een inkomgebouw en een retailafdeling – waar zaken zoals decoratie, zaden en bloemknollen worden verkocht – ontwierp Schepens eveneens een ‘cabrioserre’ van zo’n 4.000 m² voor de buitenplanten. Het dak van die serre plooit volledig open en toe in functie van het weer. Deforche Construct, een gereputeerde serrebouwer uit Izegem, trok voor het nieuwe tuincentrum twee soorten serres op, die nadien verenigd zijn tot één geheel.

De architecten besteedden ook veel aandacht aan energie en milieu, onder meer via eigen elektriciteitsvoorziening die gebaseerd is op zonne-energie. Die moet een groot deel van het energieverbruik opvangen. Het hemelwater wordt gestockeerd in een grote opslagtank en wordt gebruikt om de planten in de cabrioserre te besproeien.