Florall / Nieuwigheden op najaarsbeurs 2017

De FLORALL najaarsbeurs op dinsdag 22 augustus in Waregem Expo is de vakbeurs voor sierplanten en boomkwekerijproducten. Het Belgisch handelsintiatief geeft een volledig overzicht van het najaarsassortiment sierteelt en boomkwekerijproducten. Er nemen jaarlijks meer dan 150 telers deel, waardoor het assortiment uitgebreid is.Dit jaar worden volgende nieuwigheden voorgesteld.

1. Lagerstroemia indica ‘Berry Dazzle’


‘Berry Dazzle’ is met haar grote fuchsia-paarse bloemen en donkerpaars blad oogverblindend mooi. Door de rijke bloei wordt ‘Berry Dazzle’ nog mooier. De plant is winterhard tot -15 °C. Ideaal als border, massa- en of combo beplanting of solitair op terras of patio.

Geert De Vriese, Wingene

Sierplant.be

 

2. Berberis thunbergii ‘Hoho1’ – FLAMINGO

Berberis thunbergii ‘Flamingo’ is een nieuwigheid uit Netherland en met prachtige intense roze en witte kleuren.  De kleuren van de jonge scheuten lijken net op de kleur van een Flamingo. Het volwassen blad kleurt naar zacht rood. ‘Flamingo’ kan prima als solitaire plant gebruikt worden, maar is ook uitstekend geschikt voor vlakbeplanting. Hij onderscheidt zich van ‘Harlequin’ door zijn intens roze groeikleur. De breed en rechtop groeiende soort is makkelijk in de vermeerdering.

Van Vliet New Plants BV, Stroe.

www.newplants.nl

 

3. Larix kaempferi ‘Magic Gold’

Nieuwe cultivar met mooi geel gekleurde naalden die zomers niet verbranden. Heeft een struikvormige tot licht opgaande groei en is ook makkelijk te snoeien. Het is een goede groeier.

Schrauwen-Moerings vof, Sprundel.

www.schrauwen-moerings.nl

 

4. Vaccinium vitis-idaea ‘Lirome’ (FIREBALLS) 

Sierteeltkwekerij Maarten Bloemen vof, Venhorst.

www.maartenbloemen.nl

 

5. Juniperus squamata ‘Little Joanna’

Van Vliet New Plants BV, Stroe.

www.newplants.nl

 

6. Hibiscus syriacus ‘Starburst Chiffon’ NOBLE SELECTION®

De dubbele, witte bloem met de opvallende roze/rode lijnen springt er onmiddellijk uit. Chiffon is serie van dubbelbloemige Hibiscus soorten die bestaat uit verschillende kleuren. Hibiscus ‘Starburst Chiffon’ bloeit van juli tot en met september met mooie, halfgevulde bloemen in de kleuren donkerroze en zachtroze. ‘Starburst Chiffon’ groeit uit tot een mooi gevormde struik van ongeveer 200 cm. De plant kan in maart worden teruggesnoeid. Bloemen kunnen tot 10 cm groot worden. Ook geschikt als terras- en balkonplant. Evenals de andere cultivars van de Hibiscus Chiffon-serie bloeit ‘Starburst Chiffon’ zeer rijk.

De Nolf Boomkwekerij Waregem

www.denolf.com

 

7. Parrotia persica ‘Persian Spire’ NOBLE SELECTION®

De nieuwe Parrotia ‘Persian Spire’ laat zich kenmerken door zijn smal opgaande groei en fijn blad. In het voorjaar loopt de ‘Persian Spire’ paars uit. In de zomer heeft hij een donkergroen blad met een opvallende brede paarse rand. In het najaar verkleurt hij naar geel/oranjerode tinten.

‘Persian Spire’ is winterhard tot -30 °C en is bladverliezend. Past het beste in een vochtige grond in de halfschaduw of een zonnige plek. Hoogte na 7 jaar zonder snoei is 250 cm met een breedte van 75 cm. Met de ‘Persian Spire’ is het voor het eerst mogelijk om een Parrotia aan te planten in een kleinere tuin of als solitair voor op je terras of balkon.

‘Persian Spire’ won Brons op Plantarium 2015.

De Nolf Boomkwekerij, Waregem

www.denolf.com

 

8.  Caryopteris clandonensis ‘Stephi’ (Lissteph)

Caryopteris cland. ‘Stephi’ is een nieuwe Caryopteris soorten met roze bloemen. Deze soort is rijkbloeiend en goed vertakt. ‘Stephi’ groeit compact.

De Nolf Boomkwekerij, Waregem

www.denolf.com

 

9. Hypericum kalmianum ‘Cobalt-n Gold’ FIRST EDITIONS®

Deze mooi opgaande Hypericum heeft zilver-groene tot blauwe bladeren. Grote gele bloemen verschijnen op het einde van de lente en in de vroege zomer.

De Nolf Boomkwekerij, Waregem

www.denolf.com

 

10.  Vitex agnus-castus ‘Blue Puffball’ FIRST EDITIONS®

Terwijl een gewone Vitex normaal gezien gemakkelijk 4 meter hoog wordt, blijft ‘Blue Puffball’ compact. Vitex ‘Blue Puffball’ is bolvormig en wordt niet meer dan een meter hoog en bloeit met geurende, blauw/paarse bloemen in het najaar.

De bloemen verschijnen op nieuwe takken. Daarom kan ‘Blue Puffball’ in koude klimaten als “vaste plant” gebruikt worden. De takken sterven af, maar groeien terug in de zomer om te bloeien in het najaar.

De Nolf Boomkwekerij, Waregem

www.denolf.com

 

11. Clematis ‘Taiga’

Clematis ‘Taiga’ heeft unieke bloemen die er elk seizoen anders uitzien. Deze creatie uit Japan heeft zo’n bijzondere uitstraling. Je zou de plant bijna willen inlijsten! Door de rijke bloei geniet je in de zomer en herfst van de mooie blauwpaarse bloem. De Clematis ‘Taiga’ kan tot 100 cm breed en 250 cm hoog worden en is ideaal om als muurbeplanting te gebruiken.

Plaats hem in de volle zon, het liefst in vruchtbare, humusrijke en goed gedraineerde grond. ‘Taiga’ is winterhard tot -15 °C. Snoei de plant in maart tot 50 cm boven de grond. Hij is perfect te gebruiken als combinatieplant, solitair op balkon of terras, in een hanging basket, als muurbeplanting op het zuiden maar ook in een container met rek.

‘Taiga’ won Zilver op Plantarium 2016

De Nolf Boomkwekerij, Waregem

www.denolf.com

 

12. Microbiota decussata ‘Lucas’

 ‘Lucas’ is ziekte-ongevoelig, heeft een compacte opbouw, fijn loof en is onderhoudsvriendelijk. ‘Lucas’ is winterhard tot -40 °C. Plaats de plant in een vochtige grond, in de zon of (half)schaduw. ‘Lucas’ wordt 25 cm hoog en 50 cm breed en is ideaal te gebruiken als borderplant, massa- of vakbeplanting of als solitair op balkon of terras.

‘Lucas’ won Goud op GrootGroenPlus 2016.

Firma Lucassen Boomkwekerij, Vorden

www.lucassen-boomkwekerij.nl

 

13. Buddleja davidii ‘Sophie’

‘Sophie’ is een nieuwe Buddleja met zeer sterke eigenschappen. Vanaf eind april tot ver in de zomer bloeit ‘Sophie’ met mooie lange lichtpaarse bloemen op iedere stengel van de plant. De bloemen hebben een heerlijke zachte vlinderlokkende geur. Als de uitgebloeide bloemen worden verwijderd zal ‘Sophie’ telkens weer nieuwe bloemtrossen tevoorschijn toveren.

De groeiwijze van ‘Sophie’ is vrij uniek voor een Buddleja. In pot wordt de plant zo’n 30 à 40cm hoog en tot wel 50cm breed. De takken hangen uit waardoor de plant in pot een mooie bol vormt. In de volle grond kan ‘Sophie’ iets groter worden. Zo’n 50 tot 60cm hoog en 60 tot 80cm breed.

Het blad van ‘Sophie’ is in de zomer lichtgroen en verkleurt lichtgrijs in het najaar. De plant ziet er voor het oog niet alleen zeer gezond uit maar draagt dat ook als eigenschap met zich mee. Door haar zeer lange bloei, compacte habitus en lieve uitstraling verdient ‘Sophie’ een plekje in iedere tuin en op elk terras en balkon.

Louis Venhorst en Zn., Megchelen

www.plantencentrumvenhorst.nl

 

Concepten

1. Azalea Flandresse

Exotic Fire: frisse, vernieuwende azaleamix met flashy, felle kleuren

Sweet Pastello: innovatieve azaleamix met zachte pastelkleuren

Elke mix wordt visueel aantrekkelijk vermarkt in een gepersonaliseerde  doos met bijhorende look en sfeerlabel.

De Bruyne – Flandresse, Lochristi

flandresse.be

 

2. Red Gold Prunus ‘Otto Luyken’

Prunus Otto Luyken in pyramide vorm gesnoeid en ingeplant in een Red Gold decopot.

Laurica-Plants, Jabbeke

www.laurica.be

 

www.florall.be