Omzet tuinaanlegsector bedraagt ruim 2,3 miljard euro

Het aantal tuinaannemingsbedrijven in België heeft het voorbije decennium een hoge vlucht genomen, net zoals hun omzet.

In 2016 telde de sector 2.629 werkgevers en 8.138 werknemers. De omzet bedroeg 2,334 miljard euro. Ook het aantal mensen dat beroep doet op een tuinaannemer, zowel voor aanleg als onderhoud, steeg sterk. In 2016 gaf 14 procent van de Belgen aan gebruik te hebben gemaakt van de diensten van een tuinaannemer. Dat staat te lezen in het vakblad Sierteelt & Groenvoorziening.


Uit de cijfers van de FOD Economie blijkt dat de sector tuinaanleg en -onderhoud in 2013 een omzet van 2,185 miljard euro behaalde. In 2016 is deze omzetwaarde gestegen met 149 miljoen euro tot 2,334 miljard euro. “Tuinaanleg en -onderhoud is dus een belangrijke economische sector in België”, klinkt het. Op 15 jaar tijd verdrievoudigde het aantal werkgevers in de sector tot 2.629 in 2016. Het aantal werknemers verdubbelde in ruim tien jaar tijd tot 8.138 in 2016.

De laatste jaren neemt het aantal werkgevers en werknemers echter lichtjes af. Volgens het ledenblad van de beroepsvereniging voor de Vlaamse sierteelt en groenvoorziening (AVBS) is dit te verklaren door de afname van de tewerkstelling in het openbaar groen als gevolg van budgettaire krapte bij openbare besturen en de toenemende concurrentie van grote spelers en de sociale economie. In het privaat groen kan dit verlies aan tewerkstelling onvoldoende opgevangen worden, meent de organisatie.

De diensten van de tuinaannemingssector zitten de laatste jaren weliswaar in de lift. Iets meer dan 14 procent van de Belgen deed in 2016 beroep op de diensten van een tuinaannemer. Dit is meer dan een verdubbeling in vergelijking met acht jaar geleden. Dat blijkt uit gegevens die GfK Belgium verzamelde bij een steekproef van 5.000 Belgische gezinnen in opdracht van VLAM. In de helft van de gevallen gaat het puur om onderhoud van de tuin, in een derde van de gevallen enkel om de aanleg. Eén vijfde van de klanten vraagt de tuinaannemer voor een combinatie van aanleg en onderhoud.

Bron: Sierteelt & Groenvoorziening