Floraliën Gent / Lupine Flower, kunstwerk op de Kouter

Van 29 april tot en met 8 mei 2022 staat Gent in het teken van bloemen… met “Mijn Paradijs, mijn wereldse tuin” het thema van Floraliën Gent. Op de Kouter werd nu reeds het kunstwerk ‘Lupine Flower’ van Arne Quinze geplaatst.

Het beeld is bijna 6 meter hoog en is een interpretatie van de lupinebloem. Een bloem die in de wilde natuur niet vaak meer te zien is, zegt de kunstenaar: “Het is een beetje mijn gevecht om de bloem opnieuw te introduceren.”

De Lupine Flower is het resultaat van het onderzoek van de kunstenaar naar de schoonheid van de natuur. Vanuit de vaststelling dat wij als maatschappij het contact met de natuur verloren zijn en in een hyper artificiële maatschappij verzeild zijn geraakt. Met zijn werk probeert Arne Quinze de balans tussen natuur en maatschappij te herstellen door de kracht en diversiteit van de natuur te tonen met een unieke, ruwe maar fragiele beeldtaal.


Door de variatie in zonlicht, hebben de tinten van de Lupine Flower de neiging te variëren. Een spectrale reeks van zachte kleurverschuivingen, vaak waargenomen bij natuurverschijnselen, komt tevoorschijn door de unieke techniek die Arne Quinze hanteert. 

Dit beeld symboliseert dus het thema van Floraliën Gent “mijn paradijs, een wereldse tuin”. Met een beetje goeie wil is de Kouter de bloemenplek van Gent.

Wildbloemen

Voor Arne Quinze is de natuur al sinds zijn kindertijd een onuitputtelijke bron van inspiratie. Ook al heeft de artiest de hele wereld afgereisd, zijn eigen tuin met 50 000 bloemen is voor hem een prachtige en bijzondere plek die hem een tastbaar gevoel van schoonheid en rust geeft. Het pure gevoel dat zijn wilde bloementuin hem geeft, is een levend moment dat hij wil vastleggen en uitdrukken a.d.h.v.zijn kunstwerken. 

De “Wildbloemen-serie” groepeert voor Arne Quinze een aantal schilderijen, het resultaat van een uitzonderlijke confrontatie met zichzelf. Elk werk is een tabula rasa waarin de kunstenaar zijn innerlijke gevoel en overweldigende kleuren tot uitdrukking kan brengen. Het is confronterend en uitdagend voor Arne Quinze om dit dynamische gevoel van zijn tuin weer te geven. De inventieve, rebelse en veranderende tuin is zijn laboratorium, alle vier de seizoenen van het jaar.

Op 1 mei geeft de kunstenaar een lezing ‘Rewilding’ over zijn internationale pad en wilde bloementuin als inspiratiebron.

floralien.be