FLORALIËN GENT 2022 / De mooiste wandeling van het jaar

Van 29 april tot 8 mei 2022 zal de stad Gent in het teken staan van Floraliën. De iconische locatie Floraliënhal in het Citadelpark vormt, samen met het ICC en het Kuipke 10 dagen lang het decor voor de mooiste creaties van nationale en internationale topfloristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars.

Bloemen en planten zullen uiteraard centraal staan. De organisatie wil zowel jong als oud met een hart voor bloemen en planten samenbrengen en kennis daarover verzamelen en delen. Ontdek er verschillende conceptrooms, binnen- en buitentuinen en laat je zintuigen verwennen door het groen. “Mijn paradijs, mijn wereldse tuin” wordt in 2022 het thema van Floraliën.


In onze maatschappij zijn mensen steeds meer op zoek naar stilte en rust, naar zichzelf en naar hun persoonlijk paradijs. Dat paradijs ligt voor iedereen op een andere plaats. Sommigen vinden het in hun groene huiskamer, anderen voelen zich dan weer het best in een park of in hun eigen tuin.

Een nieuwe beleving tijdens Floraliën Gent 2022 zijn de Nocturne wandelingen. Wandel langsheen een feeëriek uitgelicht parcours, muzikale intermezzo’s en vooral… luister naar de fluisterende bloemen en planten om je heen. Tijdens de geanimeerde florale totaalbeleving worden jullie verwend, zowel bij aanvang als halverwege, met een glaasje bubbels of een alternatief.

Een wereldse tuin

Van Eyck schilderde het Lam Gods en miljoenen bezoekers komen elk jaar zijn meesterwerk bewonderen. Het middenpaneel van het Lam Gods toont een paradijselijke middeleeuwse tuin vol symboliek. Het is een weelderig decor van wereldse planten en bloemen.

De Vlaamse sierteelt- en groensector brengt dit artistiek hoogtepunt van de Vlaamse schilderkunst in de Floraliënhal tot leven met Vlaamse bloemen, planten, struiken en bomen in al hun vormen, kleuren en geuren. De mysteries die terug te vinden zijn in dit meesterwerk zijn ook in de prachtige bloemwerken aanwezig. Elk stuk roept vragen op, maar niet elke vraag heeft een onverbloemd antwoord.

Plantenverhalen

Ontdek de meest aangrijpende, de meest originele plantenverhalen in de Floraliënhal. Met ‘Planten met een Verhaal’ spreken de mensen over hun leven via ‘hun’  plant . Voor sommige mensen heeft hun plant een bepaalde betekenis. Een plant doet hen denken aan een verre reis, een geliefde, een dierbare, een leuke of droevige gebeurtenis. Ze verzorgen hun plant met veel liefde en geduld. Hier zie je het resultaat van onze zoektocht naar planten met een verhaal. De meest aangrijpende, de meest originele verhalen werden geselecteerd.

Fietsparadijs

Vlaanderen ademt fietscultuur. Wist je dat elk weekend duizenden recreatieve en sportieve fietsers het Vlaamse landschap veroveren? In het ‘bicycle paradise’ worden de rollen omgedraaid. Het middenplein van ’t Kuipke wordt omgetoverd tot een Vlaams bos dat bestaat uit zes natuurlijke Vlaamse bostypes. Dit gaat van de natte Elzenbroekbossen langs de Vlaamse rivieren tot de drogere Dennen – Eikenbossen uit de Kempen.

De compositie bestaat uit een centrale open ruimte onder de zon. Doet dit een belletje rinkelen? Het is een knipoog naar het schilderij Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. Het oude bos, gehuld in een mystieke sfeer met mist, vormt een iconisch beeld dat versmelt met de karakteristieke vorm van de wielerpiste.

Klimaatbomen

Wist je dat bomen ook een antwoord zijn op de effecten van de klimaatveranderingen? Ze zuiveren de lucht door de opname van CO2 en het filteren van fijnstof. Bladeren geven schaduw en het verdampen van water beperkt wateroverlast en zorgt voor verkoeling. Samen met struiken en vaste planten leveren ze een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit en aan ons leefklimaat. Probeer verschillende soorten en groottes te combineren. Er is een rijke keuze uit laanbomen, fruitbomen, vormbomen zoals leibomen en meerstammige exemplaren.

Technopool Sierteelt

Achter de pracht en praal die je kan bewonderen in het ICC, het Floraliënpaleis en het Kuipke schuilt een netwerk van wetenschappers die dagelijks werken aan de sierteelt van morgen. In de plantentuin vind je het verhaal rond innovatie, onderzoek en de toekomst van de horticultuur

Installaties in samenwerking met Technopool Sierteelt tonen een dynamische en interactieve invulling voor klein en groot. Zo ontdek je een duurzame sector die ons blijft verrassen met nieuwigheden dankzij veredeling, die nieuwe planten en bomen onderzoeken die meer aangepast zijn aan de klimaatverandering, die het maximale halen uit de ecosysteemdiensten die planten en bomen ons kunnen bieden en die natuurlijke vijanden inzetten tegen plaagbestrijding.

Kom meer te weten over deze vier actuele thema’s in het gratis educatief wetenschapsevent van ILVO, HOGENT, UGent en PCS. Samen vormen zij Technopool Sierteelt, waar de toekomst van de sierteelt kiemt.

Natuur maakt gezond

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat natuur gezond maakt! Zowel psychisch, sociaal als fysiek heeft natuur een positief effect op ons welzijn. Wist je dat natuur onze immuniteit verhoogt en het stresshormoon cortisol in ons bloed verlaagt? Dat natuur aanzet tot bewegen en gelinkt wordt aan minder gevoelens van depressie en eenzaamheid? Kanker, depressie, burn-out en diabetes, het zijn allemaal ziektes van deze tijd. Ze stijgen dramatisch en worden allen in verband gebracht met stress, gebrek aan beweging en/of een slechte immuniteit. Dit zijn allemaal factoren waar natuur een gunstige invloed op uitoefent.

Samengevat, het is hoog tijd om meer aandacht te besteden aan het thema ‘natuur en gezondheid’ in de Plantentuin Dit is precies waar het project NATUUR MAAKT GEZOND om draait. Het gaat om een samenwerking tussen groenexperten en natuurorganisaties. Proef, voel, spring, lach en bewonder. Kom ontdekken wat natuur voor jouw gezondheid doet! Ontspan en geniet, laat natuur je gelukkig maken!

Bloemensymboliek

Ontdek in elke museumkamer van het Huis van Alijn het verhaal en de symboliek achter de bloemen en planten die ons dagelijks leven kleuren. Ze fleuren onze huiskamers op, brengen smaak in de keuken en zorgen voor een frisse geur in de badkamer. Op belangrijke momenten in ons leven zijn ze er bij. De bloemenkrans in je haar op je eerste communie, een zorgvuldig uitgekozen trouwboeket of een chrysant op het graf van een geliefde. Ze bieden troost, wensen geluk en fleuren het leven op. Ze zijn er soms onopvallend of juist heel prominent. Door hun grote symbolische waarde spelen ze een belangrijke rol in onze gewoontes, tradities en rituelen.

Een ode aan de Vlaamse horticultuur

In de tentoonstelling Een ode aan de Vlaamse horticultuur in het Provinciehuis wordt een rijk geïllustreerd beeld geschetst van hoe het Gentse en met uitbreiding Vlaanderen uitgroeide tot een regio waar de sierteelt een belangrijke economische sector werd.

KMLP (Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde), opgericht in 1808, wilde met de organisatie van Floraliën, de horticultuur stimuleren en de waarde van de planten uitdragen als groene, levende bouwstenen voor mens en samenleving. De selectie en opbouw is een realisatie van Jos De Wael (bibliothecaris KMLP vzw).

Fietsen langs bloemen

Azalea’s, begonia’s, rozen, rododendrons, bomen of andere planten, Oost-Vlaanderen is het centrum van de tuinbouw. Het is dan ook niet verwonderlijk dat u door de vele velden en kassen kunt fietsen. Vooral in het gebied tussen Lochristi en Wetteren kunt u genieten van de groene en kleurrijke velden. Toerisme Oost-Vlaanderen heeft vijf fietsroutes samengesteld waarmee u deze prachtige plekjes kunt ontdekken. Met deze fietsroutes wordt u ondergedompeld in een wereld van kwekerijen, azalea’s en tuinbouwbedrijven – maar ook in cultuur en geschiedenis.