Europese Tuinenprijzen 2015

Begin september werden in Hamburg de Europese Tuinenprijzen 2015 uitgereikt. In de categorie ‘Historische tuinen’ ging de prijs naar Herrenhauser Garten in Hannover (Duitsland), in de categorie ‘Hedendaagse tuin’ naar het nieuwe Martin Luther King Park in Parijs, de ‘Speciale prijs’ ging naar de Schau- und Sichtungsgarten Hermansshof in Weinheim (Duitsland) en de prijs voor ‘grootschalige groene concepten’ naar de Zweedse stad Malmo.
Europese Tuinenprijzen

Het Europees tuinennetwerk EGHN reikt samen met partners in twaalf  Europese landen (Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, België, Nederland, Zweden, Italië, Ierland, Polen, Oostenrijk, Denemarken en Portugal) sinds 2010 de Europese Tuinenprijzen uit.
Bij de Europese Tuinenprijzen gaat het niet alleen om spectaculaire tuinkunst of perfect onderhouden borders of gazons. Geheel in de “traditie” van het EGHN en in lijn met de competenties en doelen van het netwerk, is de prijs breed georiënteerd.


Voor nominaties en onderscheidingen zijn bijvoorbeeld innovatieve concepten bij de realisatie en het beheer, stedenbouwkundige aspecten, duurzaamheidsvraagstukken, een bijzonder aanbod voor bezoekers of betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld even belangrijk als hoge kwaliteit bij de aanleg van een nieuw(e) of de restauratie van een bestaand(e) park of tuin. De genomineerden en met name de finalisten en winnaars moeten de inspiratie vormen voor andere projecten of als rolmodel dienen.
Categorie Historisch park of tuin
In de eerste categorie gaat de prijs naar een (historisch) park of een (historische) tuin waar exemplarische prestaties zijn geleverd op het gebied van restauratie, onderhoud of verdere ontwikkeling, educatieve activiteiten, sociale integratie, bezoekersservice of milieubescherming.

1ste prijs / Herrenhauser Garten, Hannover (Duitsland)

Herrenhausen_Foto_Coptograph.sized

Ga naar website

 

Finalisten

Parco Giardino Sigurta, Valeggio sul Mincio (Italië)

Viale_delle_Rose_4.sized

Ga naar website

 

Painshill Park, Cobham (UK)

Painshill_Park_Foto_Painshill_Park_Trust_1.sized

Ga naar website

 

Categorie Hedendaags park of tuin

De tweede categorie is bedoeld voor hedendaagse, innovatieve concepten of ontwerpen van een nieuw park of een nieuwe tuin die al gerealiseerd is of waarvan de realisatieactiviteiten gestart zijn.

1ste prijs: Martin Luther King Park, Paris (Frankrijk)

Martin_Luther_King_Par_Foto_Atelier_Osty_2.sized Martin_Luther_King_Par_Foto_Atelier_Osty_1.sized

Ga naar website

Finalisten

Bosco della Ragnaia, San Giovanni D’Asso (Italië)

Bosco_della_Ragnaia_Foto_Sheppard_Craige_2.sized

Ga naar website

 

Etar de Alcantara, Lisbonne (Portugal)

ETAR_de_Alcantara_Foto_PROAP_2.sized

Ga naar website

 

Speciale prijs Stichting Schloss Dyck

Als open categorie is een speciale prijs toegevoegd van de stichting Schloss Dyck (centrum voor tuinkunst en landschapscultuur). Deze wordt uitgereikt ter onderscheiding van een initiatief dat de realisatie, het behoud of het herstel van een tuin heeft mogelijk gemaakt of als extra erkenning voor een succesvol evenement op het gebied van tuincultuur.

Schau- und Sichtungsgarten Hermannshof, Weinheim (Duitsland)

Hermmanshof_2_Foto_Cassian_Schmidt.sized

Ga naar website

 

Categorie Grootschalige groenconcepten

Stedelijke groenontwikkeling Malmo (Zweden)

Green_Malm_Foto_Stadt_Malm_2.sized

Ga naar website

European Garden Award