Europese Boom van het Jaar 2020 [VIDEO]

De ‘Bewaker van het gezonken dorp’, een Grove den in Tsjechië is verkozen tot ‘Europese Boom van het Jaar 2020’. De Belgische kandidaat, de vrijheidsboom van Waret-la-Chaussée, eindigde op de 15e plaats. De verkiezing van de Europese boom van het Jaar maakt deel uit van de familie van Boom van het Jaar-verkiezingen in Europa.

De bedoeling van de verkiezing van de Europese boom van het jaar is om op interessante oude bomen te attenderen, zijnde een belangrijke natuurlijke en culturele rijkdom, die wij horen te waarderen en beschermen. In de Europese boom van het jaar is in tegenstelling tot andere verkiezingen niet de schoonheid, grootte of leeftijd belangrijk, maar het verhaal en de relatie met mensen. Wij zoeken met name bomen die een integraal onderdeel zijn geworden van een bredere gemeenschap.


 

Bewaker van het gezonken dorp (Republiek Tsjechië)

1ste plaats met 47226 stemmen

Soort: Grove den (Pinus sylvestris)

Leeftijd: 350 jaar

Deze Chudobínská-den groeit op een rotsachtige uitloper van de linkeroever van de Vír-dam. De den is vernoemd naar het ondergelopen dorp Chudobín, dat werd opgeofferd voor de bouw van een stuwmeer. Volgens een lokale legende speelt de duivel ‘s nachts onder de boom voor de inwoners van het gezonken dorp. Veel waarschijnlijker is dat de lokale bevolking ‘s nachts de sterke wind hoort die vaak door de Svratka-vallei waait. Deze bijzondere den is niet alleen een opvallende verschijning in de omgeving, het is ook een indrukwekkend bewijs van hoge weerstand tegen de grillen van het klimaat en menselijk handelen.

 

Ginkgo van Daruvar (Republiek Kroatië)

2e plaats met 28.060 stemmen

Soort: Japanse notenboom (Ginkgo biloba)

Leeftijd: 242 jaar

Al eeuwen groei en bloei ik naast de stad en het kasteel. Graag daag ik mensen uit hun armen te spreiden en mijn brede stam te omarmen. Ik reik uit naar kinderen en daag ze uit om te spelen en naar de top te klimmen. De mensen gaven me de naam Adam. Ieder dag schrijf ik bladzijden met verhalen over de interactie tussen mens en natuur. Ik zal je een geheim verklappen. Ik ben niet alleen, naast mij staat Eva. Al eeuwen vieren we samen het leven en de liefde voor elkaar hier in Daruvar. Vanuit haar schaduw geeft Eva mij voortdurend complimenten voor mijn mannelijke schoonheid.

 

De eenzame populier van de steppes van Kalmykia (Russische Federatie)

3e plaats met 27.411 stemmen

Soort: Laurierpopulier (Populus laurifolia)

Leeftijd: 103 jaar

Volgens de legende werd deze populier in het begin van de 20e eeuw geplant door een boeddhistische monnik. Hij bracht de zaden mee uit Tibet, waar hij op bedevaart was geweest. De monnik had de zaden verstopt in zijn wandelstok. Hij begroef de zaden uiteindelijk op het hoogste punt van een heuvel in de uitgestrekte steppe. De populier groeide uit tot een gigantische boom met spreidende takken die een diepe schaduw werpen in zijn omgeving. Reizigers die lange ritten te paard maakten, stopten hier om te rusten en richtten zich tot de populier met verzoeken. De boom vervulde vervolgens deze wensen. De “eenzame populier” wordt beschouwd als een heiligdom in Kalmykia, een autonome republiek van de Russische Federatie, gelegen aan de Kaspische Zee.

 

De vrijheidsboom van Waret-la-Chaussée (België)

15e plaats met 10.942 stemmen

Soort: Witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)

Leeftijd: 223

De vrijheidsboom van de inwoners van Warêt-la-Chaussée is een symbool voor het behoud van het platteland. Wat is een beter symbool voor vrijheid dan een boom?! Deze boom heeft zijn wortels in de harten van de mensen, zoals de wortels van bomen groeien in het hart van moeder aarde. De witte paardenkastanje van Warêtois, symbool van de verdediging van hun platteland, werd in 1796 geplant op bevel van het bestuur van het kanton Eghezée om de val van de “tiran” Lodewijk XVI te vieren. In 1807 werd aan de voet van de boom een klein stenen altaar geplaatst dat werd gewijd aan Sint-Jozef, de beschermheilige van ambachtslieden en arbeiders. Hierdoor kreeg de boom een heilig karakter en een uitstraling van rust.

treeoftheyear.org