Encyclopedia of Conifers – A Comprehensive Guide to Cultivars and Species

Dit is de titel van een monumentaal werk over coniferen, naaldbomen dus, van de auteurs Aris G. Auders en Derek P. Spicer. En monumentaal is niet overdreven. Twee volumes, samen goed voor meer dan 1500 pagina’s met meer dan 5.000 foto’s.

Zulk boek kan enkel uitgebracht worden met de hulp van talrijke specialisten en de steun van een organisatie als The Royal Horticultural Society. Dit staat borg voor kwaliteit en die is in dit werk zeker aanwezig. De scope is op zich al zeer bijzonder: alle 615 soorten worden behandeld, met niet minder dan 8185 cultivars. Hiermee komt dit boek tegemoet aan de nood voor een goed werk over coniferen, zo compleet mogelijk, met adequate beschrijvingen én foto’s die een juiste identificatie van de talloze cultivars vergemakkelijken. En hoewel er al heel wat boeken, ook zeer goede werken, over coniferen werden gepubliceerd in het verleden, was er tot aan het verschijnen van dit werk geen enkel waarin soorten én cultivars, met tekst én beeld, werden samengebracht. Kortom, dit is een werk – ‘boek’ is voor deze publicatie niet voldoende – dat in geen enkele boekenkast van de liefhebber van coniferen, liefhebber of professioneel, mag ontbreken.


De auteurs hebben echt een meesterwerk gepubliceerd, na jaren van onderzoek en observaties, en verdienen hiervoor alle lof. Is er dan geen enkele kritiek? Ja natuurlijk kan je opmerkingen maken over details. Zo is het formaat niet altijd praktisch en het zoeken wordt bemoeilijkt door een wel zeer summiere index. Persoonlijk zag ik graag meer foto’s van de species in hun natuurlijke omgeving, want lang niet alle zijn afgebeeld. Zo is er bijvoorbeeld geen foto van de toch wel belangrijke Xanthocyparis vietnamensis. Anderzijds vind ik drie paginagrote foto’s van Sequoiadendron giganteum ‘Pendulum’ wel wat overdreven. Ik had ook graag een foto gezien van de kenmerkende vruchten van Cephalotaxus en zo kan ik nog wel voorbeelden noemen. Maar deze details doen niets af van de waarde van deze publicatie.

encyclopedie of Coniferen _ A comprehensive Guide to Cultivars ans SpeciesTechnische Fiche

  • Auteur: Aris G. Auders, Derek P. Spicer
  • Taal: Engels
  • Afmetingen: 100x330x265 mm
  • Gewicht: 8,60 kg
  • Verkoopprijs: 189 euro.

Te koop via www.rekad.be of te bestellen via 014/28 60 80.

Meer info: [email protected]