Boek over tuinen Paleis Het Loo

Paleis Het Loo geeft voor het eerst een boek uit over traditie en vakmanschap in de tuinen van het paleis. Het boek ‘Tuinen van Paleis Het Loo. Traditie en vakmanschap’ geeft een kleurrijk overzicht van de paleistuinen door de eeuwen heen en een indruk van het werk dat nodig is om de tuinen te onderhouden.

Paleis Het Loo, gelegen aan de rand van Apeldoorn, is aan het eind van de 17de eeuw gebouwd als jacht- en zomerpaleis voor de Oranjes. De barokke tuinen zijn het symbool voor vorstelijke pracht en praal; ze speelden daarom een belangrijke rol in het sociale en maatschappelijke leven van vroegere bewoners.


De aanleg en de veranderingen in de tuinen van Paleis Het Loo en de bijzondere bloemen, waterwerken en tuinbeelden vormen de basis voor het boek. De auteurs, Karlien Dijkstra, Renske Ek en Willem Zieleman, geven verder een leuk kijkje achter de schermen.

Zo komt niet alleen het onderhoud tijdens de verschillende seizoenen aan bod, maar ook de mensen die in de tuin werken. Met mooie foto’s, die door Hans Clauzing speciaal voor het boek zijn gemaakt, is dit complete overzicht van de tuinen van Paleis Het Loo een lust voor het oog. Zowel voor de tuinliefhebber als de geïnteresseerde in de geschiedenis van het paleis.

Zelf een kijkje nemen?
De tuinen en stallen zijn tot en met september geopend voor bezoekers. Dit jaar zal de tuin er anders uitzien dan voorgaande jaren. Omdat bloembollen vroeger heel kostbaar waren, werden ze ruim uit elkaar geplant. Normaal gesproken worden er nog altijd op die 17de- eeuwse manier bloembollen geplant, maar om de tuin dit jaar wat kleurrijker te maken, worden er meer bloembollen gebruikt.

Karlien Dijkstra, Renske Ek en Willem Zieleman. Tuinen van Paleis Het Loo. Traditie en vakmanschap.ISBN 9789462621732