Duitsland / Gärten des Jahres 2020

Voor de vijfde keer heeft Callwey Verlag de prijs “Tuinen van het jaar” uitgereikt – samen met zijn partners, de beroepsverenigingen voor tuin- en landschapsarchitecten in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. en de Dyck Castle Foundation. Het jaarboek van de TUINEN VAN HET JAAR 2020 biedt een uniek overzicht van de mooiste privétuinen van de beste tuinontwerpers in Duitstalige landen. Voor de tweede keer werden ook nieuwe en innovatieve productoplossingen uit de tuinsector geselecteerd en bekroond.
De eerste prijs ging naar het Büro gartenplus voor het project ‘Atmosphäre ist alles’

In deze privétuin in Düsseldorf wordt een smalle, ruimtelijk lastige maar karakteristieke strook grond in de stad een hoogwaardige tuinoase en goed bruikbare woonruimte-uitbreiding. Hier tonen planners en bouwers een hoge gevoeligheid voor ruimte, materialen en sfeer.Fotocredit: Ferdinand Graf Luckner

 

Eervolle vermelding: Brigitte Röde – Planungsbüro Garten und Freiraum voor ‘Der Garten der 10 Jahreszeiten’

Iedereen kent de vier seizoenen – maar wie kent nog meer de fenologische kalender met zijn tien seizoenen? Dit verdeelt de lente, zomer en herfst in drie fasen, waaronder een fase voor de winter als rustperiode. En wie zou al deze fasen in hun eigen tuin kunnen bekijken?


Fotocredit: Gary Rogers

 

Eervolle vermelding:  Ilka Mahro Gartengestaltung voor ‘Küstenträume im Garten’

“Kustdromen in de tuin”: alsof je de duinen oversteekt op een van deze lange, rechte houten loopbruggen – dit gevoel ontstaat onvermijdelijk wanneer je de heuveltuin afdaalt op de houten vlonders, langs het luchtige, lichte groen. In feite is de zee niet ver – naar schatting 200 meter in vogelvlucht. Dankzij de ligging op een heuvel kunt u vanuit het huis zelfs de Oostzee zien.


Fotocredit: Gary Rogers

 

Eervolle vermelding Christiane von Burkersroda Gartendesign voor ‘Oberbayrisches Lebensgefühl in Grün’

“Opper-Beierse levensstijl in het groen”: In de zomer kom je heel dicht bij het hek om uit te rusten in de schaduw van de machtige beuken- en esdoorns: een kleine kudde Simmental-runderen. De oude bomen, onderdeel van een boomhaag, die de grens vormt tussen tuin en weiland, vormen hier op de westoever van de Starnberger See de ideale verbinding met het pre-alpiene landschap.


Fotocredit: Sabrina Rothe

 

Eervolle vermelding: WKM Landschaftsarchitekten voor ‘Klassik trifft Moderne’  

Een klassiek elegante villatuin met een landschappelijk karakter die ook eigentijdse designelementen bevat – dat is iets bijzonders. De tuin ziet er nobel en kalm uit met zijn concentratie op de kleuren groen en wit. In 2007 ontwierp landschapsarchitect Klaus Klein het ruime pand passend bij de villa met wit schilddak uit de jaren 70, die wordt omgeven door soortgelijke gebouwen met volgroeide tuinen en oude bomen.

Fotocredit: Ute Stehlmann

 

 

Gärten des Jahres 2020. Calwey Verlag 2020
ISBN: 978-3-7667-2454-0

www.callwey.de