Duitse kwekers willen nationaal onderzoek toekomstbomen

De Duitse boomkwekersbond Bund deutscher Baumschulen luidt de noodklok over inheemse bomen die afsterven als gevolg van hitte en droogte. De BdB pleit voor nationaal onderzoek naar toekomstbomen.

Wat we nu meemaken is een ramp, zegt directeur Markus Guhl van de Bund deutscher Baumschulen. “Op veel locaties verliezen we onze inheemse boomsoorten.” Niet alleen beuken en berken sterven massaal door hitte en droogte, maar ook eiken en dennen. Sommige boomsoorten worden ook aangetast door ongedierte dat begunstigd wordt door klimaatverandering, zoals de roetschorsziekte in esdoorns, die ook gevaarlijk is voor mensen.
Omdat veel inheemse boomsoorten niet bestand zijn tegen klimaatverandering, roept de BdB op tot een nationaal onderzoeksplatform dat een landelijk testnetwerk mogelijk maakt. Lokaal en regionaal vinden in Duitsland al wel praktijkproeven plaats naar de toekomstbestendigheid van soorten en variëteiten, maar dat is volgens de BdB niet genoeg. Er moet snel gehandeld worden om de bomen te vinden die morgen en overmorgen zullen groeien in de steden, in de vrije natuur en in de bossen en die hun functie zullen vervullen, aldus Guhl. De overheid moet dergelijk onderzoek financieren, meent Guhl.


Volgens Guhl is in Duitsland veel te lang gediscussieerd over de herkomst van bomen: moet die gebiedseigen zijn of niet? De BdB-directeur verwijst naar de afstervende inheemse bomen: “De werkelijkheid verslaat weer eens de ideologie. We moeten het hele sortiment van boomkwekerijen gebruiken, om tot toekomstbestendige oplossingen te komen.”