Drie Belgische projecten geselecteerd voor Dezeen-Awards 2021

Maar liefst 305 projecten verdeeld over twaalf categorieën haalden de architectuurlonglist van de Dezeen Awards 2021. Drie Belgische projecten maken kans op een prijs van de Britse architectuursite Dezeen. Om de winnaars te kennen is het wachten tot in november.
• Gare Maritime is de intussen welbekende transformatie van het voormalige goederenstation op Tour & Taxis tot de ‘stad waar het nooit regent’ door Neutelings Riedijk Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek, Jan de Moffarts architecten, boydens engineering, Ney & Partners en OMGEVING. Het project sleepte recent ook een Belgian Building Award in de wacht en maakt nu kans op een Dezeen Award 2021 in de categorie ‘Rebirth Project’.


Lees de reportage in CGConcept

 

• De Korenbloem in Kortrijk was in 2013 geselecteerd als een van de Pilootprojecten Zorg, een initiatief van de Vlaams Bouwmeester en het Vlaams ministerie van Welzijn. Het is een innovatieve zorgcampus voor jongeren met vroeg beginnende dementie en ouderen met een beroerte-gerelateerde handicap en somatische symptoomstoornis. Het masterplan van de campus is een ontwerp Sergison Bates Architects – Studio Jan Vermeulen ism. Tom Thys Architecten. ‘Deelproject B’ van Studio Jan Vermeulen ism. Tom Thys Architecten is nu genomineerd voor een Dezeen Award in de categorie ‘Housing Project’. Het project herbestemt een historische villa en breidt deze uit met een nieuwbouw die een link creëert tussen de bestaande buurt en een centraal gelegen park, midden in een stadsblok aan de rand van Kortrijk.

• Het derde Belgische project dat de longlist haalde in de categorie ‘Landscape Projects’, is de spoorbermpromenade in Elsene van MS-A en Ney & Partners. Deze groene verbinding voor fietsers en voetgangers langs de sporen verbindt het Flagey- en Jourdanplein. De promenade wordt gekenmerkt door een homogeen gebruik van cortenstaal langsheen de gehele route.

 

Bekijk hier de volledige lijst met genomineerden voor de Dezeen Awards 2021.

Daaronder ook de Villa Fifty-Fifty in Eindhoven van Studioninedots, waarover een uitgebreide reportage verscheen in CGConcept 2021/1.