Doorzaaien met de nieuwe ELIET DZC 450

Het is vast geen mainstream gedachte om nu Corona-effecten te gaan bejubelen, maar naast alle menselijk leed kent deze pandemie ook een aantal mooie neveneffecten.

Toen Maggie De Block de gevleugelde woorden “blijf in uw kot” uitsprak werd elke burger tot huisarrest veroordeeld. Zo heeft ook de niet-tuinliefhebber de afgelopen weken veel tijd in zijn tuin doorgebracht. We durven hiermee niet te stellen dat intussen iedereen groene vingers heeft gekregen, maar de extra aandacht voor de tuin heeft ook een aantal gebreken blootgelegd. Veelal is de kwaliteit van het gazon een grote ergernis die velen graag aangepakt zien worden. Heel wat tuinaannemers kunnen reeds hun orderboekje vullen met gazonrenovatie. Het gebrek aan regen laat zich nu al weer voelen terwijl de echte zomer nog moet beginnen. De voorspelling wordt dat de ravage aan het gazon terug grote proporties zal aannemen. Het najaar kondigt zich dus veelbelovend aan voor tuinaannemers die zich op gazonrenovatie toeleggen.


Om als tuinaannemer deze renovatie efficiënt aan te pakken is doorzaaien de meest voor de hand liggende techniek. Bij doorzaaien wordt in het bestaande gazon nieuw graszaad ingebracht om zo het nog aanwezige oudere gras aan te vullen met nieuwe en jonge grasplantjes. Door het juiste zaadmengsel te kiezen kan men ook de diversiteit aan grassoorten weer op peil brengen.

 

Twee essentiële factoren voor het welslagen van een gazonrenovatie

  1. Reinig intensief het gazon: Verticuteer maximaal om al het dood of verouderd gras, maar ook mos, vilt en andere afzet van organische resten uit het grastapijt te verwijderen.
  2. Zorg dat het graszaad “in de bodem” terechtkomt: Bij een tijdelijk gebrek aan regen of irrigatie zal alleen dit graszaad in de bodem kunnen ontkiemen en de eerste fase van de wortelvorming overleven.

Elke tuinaannemer streeft naar tevreden klanten die hem de nodige mond-aan-mond reclame zullen bezorgen. Hij heeft er dus alle belang bij dit doorzaaiproces correct uit te voeren.

De keuze van het juiste doorzaaitoestel is cruciaal

Belgisch fabrikant ELIET, is reeds meer dan een decennium gangmaker van doorzaaien. Deze zomer komt ELIET met een nieuwe doorzaaimachine op de markt die het voor tuinaannemers eenvoudig maakt om de geschikte precisiedoorzaaimachine te kiezen. De gloednieuwe DZC450 is de kleinere dus budgetvriendelijke variante van de succesvolle DZC600 die een aantal jaar geleden reeds tal van innovatieprijzen in de wacht wist te slepen. Wat maakt deze DZC450 tot een topdoorzaaimachine die garant staat voor een geslaagde gazonrenovatie? Deze machine creëert eerst een zaadbed door groeven te frezen in de gazonbodem. Het snijden van de groeven gebeurt door aangedreven messen en kan toegepast worden op elk bodemtype. Onderscheidend is dat de DZC450 erin slaagt om het zaad heel gericht in deze 8 mm diepe groeven te brengen door middel van het gepatenteerde ELIET Helix Seed DuctTM zaadverdeelsysteem. De zaadjes worden trouwens extra aangeblazen om zo diep mogelijk in de groef te vallen, waarbij ze door de vochtige omgeving sneller kiemen. Ten slotte worden de groeven door de DZC450 meteen dichtgewalst zodat het zaad wordt ingekapseld. Nieuw bij de DZC450 is dat in de behuizing een “topdress-rotorTM” werd voorzien. Deze zal de restaarde die vrijkomt bij het frezen van de groeven, verpulveren en met extra snelheid uitwerpen over het zaadbed. Deze aarde komt zo als een beschermend dekentje bovenop het zaadbed te liggen waarbij de bodem minder snel uitdroogt wat de overlevingskansen van het kiemende gras vergroot. Het doel is uiteindelijk om een maximum aan gestrooid zaad te laten groeien.

 

De kost van het doorzaaizaad is een belangrijke factor in de prijs van deze gazonrenovatie

Met de DZC450 heeft de tuinaannemer alvast de zekerheid dat de machine positief zal bijdragen aan dit succes. Bij gunstige weersomstandigheden en voldoende regen of irrigatie kan de tuinaannemer op minder dan twee weken reeds de resultaten gaan opmeten. Op een werkbreedte van 45 cm worden maar liefst 15 zaailijnen gecreëerd met een tussenafstand van 27 mm. Gemiddeld wordt er met een instelling van 25 à 30 gr/m² gewerkt. Men kan er dus op aan dat het effect van de doorzaaibehandeling met deze ELIET doorzaaimachine heel intensief is. Eens het jonge gras opkomt, neemt het ook heel snel de overhand. Zelfs op zones waar voorheen geen gras meer stond, groeit het gezaaide gras in een mum van tijd de oppervlakte dicht.

 

Het werken met de DZC450 is heel eenvoudig en comfortabel

De machine heeft compacte afmetingen waarmee je zowat in elke tuin terecht kan.

Als de voorbereiding werd uitgevoerd zal een tuinaannemer met zijn DZC450 in de praktijk gemiddeld zo’n 750 m² per uur doorzaaien. ELIET gaat er prat op dat elke Vlaamse tuin een mooi gazon kan hebben. Met de introductie van de DZC450 biedt ELIET elke tuinaannemer de mogelijkheid om met een investering van slechts 3.750 € excl. BTW aan de slag te gaan.
De gazonrenovatie-revolutie is gestart!

Machine uitproberen ? Vraag vandaag jouw DEMO aan op www.elietontour.eu